Mokyklos sovietizavimas 1940–1941 m. m.: bolševikinė indoktrinacija, suaugusiųjų mokymo kampanija Šakių apskrities mokyklose; švietimo darbuotojai tarp kolaboravimo, konformizmo ir rezistencijos (3) - Buchaveckas , Stanislovas (Genocidas ir rezistencija, 2015)
Šiuo straipsniu supažindinama su kai kuriais aneksuotos Lietuvos mokyklų sovietizavimo (bolševizavimo) 1940–1941 m. įvykiais, reiškiniais ir faktais. Mokytojų panaudojimo diegiant bolševikų ideologiją visuomenei ir mokiniams, 1941 m. sausio 12 d. pseudorinkimų į SSRS Aukščiausiąją Tarybą, propagandinio suaugusiųjų mokymo vajaus ir kiti nagrinėjami ar tik iškelti tyrimo aspektai (tarp jų – prisitaikymo prie okupantų, bendradarbiavimo su jais ir pasipriešinimo aspektas, kuris bus labiau išplėtotas baigiamojoje dalyje) daugiausia iliustruojami padėtį Šakių apskrityje atspindinčiais archyvinių dokumentų pavyzdžiais. Publikuojamas 1940 m. lapkričio 19 d. kreipimasis į mokytojus, kitų dokumentų fragmentai.