Nežinoma Salomėjos Nėries autobiografija. Kritinė publikacija - Klumbys, Valdemaras (Genocidas ir rezistencija, 2019)
Nors „Salomėjos Nėries gyvenimas“ yra dokumentuotas geriau negu bet kurios kitos lietuvės moters (ir geriau nei bet kurio kito rašytojo)“, tačiau tai toli gražu nereiškia, kad jos biografijoje viskas žinoma. Priešingai, kartais atrodo, kad laikmečio suformuotas poetės įvaizdis, beveik mitinė jos figūra trukdo pažinti S. Nėrį kaip realų žmogų, istorinę asmenybę. Turbūt niekada tiksliai nesužinosime, kodėl aktyvi ateitininkė netikėtai persiėmė kairiosiomis idėjomis; nesužinosime ir to, koks buvo tikrasis jos požiūris į sovietinę tikrovę, ypač po 1941 m. birželio trėmimų. Turbūt ir ji pati nebūtų galėjusi pateikti vienareikšmiško atsakymo.