Antano Smetonos veikla JAV: Amerikos lietuvių misija ir siekiai atkurti Lietuvos valstybę - Banionis, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 2020)
Apibūdinant Lietuvos laisvinimo sąjūdį, susiformavusį Vakaruose, dažniausia iškeliamos pagrindinės politinės lietuvių išeivijos organizacijos – Amerikos lietuvių taryba (ALT), Vyriausiasis Lietuvos išlaisvinimo komitetas (VLIK), Lietuvos laisvės komitetas (LLK) ir Pasaulio lietuvių bendruomenė. Visų jų nuopelnai, dalyvaujant Lietuvos laisvės byloje – neabejotini ir pakankamai nušviesti lietuvių istoriografijoje. Tačiau vienaip ar kitaip reikšmingą pėdsaką šioje darbuotėje yra palikusi Lietuvai vaduoti sąjunga (LVS), iškilusi JAV kaip viena pirmųjų – dar 1941 m., kai Lietuva jau buvo praradusi savo nepriklausomybę ir vyko beatodairiškas jos sovietinimas. Dar vėliau, 1944 m., kai pasikeitė aplinkybės ir tapo aišku, kad LVS pagrindu nepavyksta suformuoti visuotinio Amerikos lietuvių judėjimo, atsiranda Amerikos lietuvių misija (ALM). Pastarųjų dviejų organizacijų veikla, išreiškianti lietuvių tautinę vienybę, glaudžiai susijusi su prezidentu Antanu Smetona, kuris, pasitraukęs į JAV, vylėsi tautiečius suburti bendrai Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo veiklai.