Lietuvos miškininkų likimai 1939–1953 m. - Brukas , Algirdas (Genocidas ir rezistencija, 2012)
Straipsnio tyrimo objektas – Lietuvos miškininkų ir kitų miškų ūkio darbuotojų likimai 1939–1953 m. Tikslas – atskleisti tarpukaryje suformuotų miškų ūkio administracinių, miškų apsaugos, ūkinių ir kitų šios sistemos struktūrų darbuotojų likimus Antrojo pasaulinio karo ir pokario metais, parodyti jų dalyvavimą pasipriešinimo kovoje, pasitraukimo iš miškų žinybos (keičiant darbovietę ir gyvenamąją vietą, emigruojant į Vakarus ar pasitraukiant į Rytus) mastą, išnagrinėti kolaboravimo su naciais ir sovietiniais okupantais mastą ir padarinius, buvusių tarpukario specialistų ir darbuotojų keitimą atvykėliais iš Rusijos ir kitų SSRS respublikų, jų santykį su senaisiais ir naujai Lietuvoje parengtais darbuotojais, nustatyti miškų ūkio darbuotojų, nukentėjusių nuo sovietinių represijų, skaičių ir pobūdį, išanalizuoti vykdytą kadrų politiką ir jos poveikį miškininkų likimams, žinybos vadovų veiklą ir jos įtaką darbuotojų likimams. Panaudojant ne tik Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenų bazes (pagrindinis šaltinis), bet ir miškų žinybos metraščius, žinynus, periodinius leidinius, memuarus ir kitą literatūrą bei archyvinę medžiagą buvo sudaryti vardiniai nukentėjusių ar kitaip politinių įvykių paliestų žinybos darbuotojų sąrašai. Ribota straipsnio apimtis nesudarė galimybės jų paskelbti.