Kontroversiški V. Krėvės-Mickevičiaus parodymai apie 1940 m. Lietuvos okupaciją JAV Ch. J. Kersteno komitetui po Antrojo pasaulinio karo - Tamošaitis, Mindaugas (Genocidas ir rezistencija, 2004)
Straipsnyje pateikiami buvusio prosovietinės vyriausybės vadovo ir užsienio reikalų ministro Vinco Krėvės-Mickevičiaus kontraversiški parodymai apie 1940 m. Lietuvos okupaciją, duoti 1953 m. rugsėjį JAV Kongreso sudarytam Ch. J. Kersteno komitetui, tyrusiam Baltijos valstybių prievartinį inkorporavimą į Sovietų Sąjungą. Remiamasi Lietuvos pasiuntinybės Vašingtone, konsulato Niujorke surinkta medžiaga, diplomatų tarpusavio korespondencija. Iš šios medžiagos galima nustatyti, kaip į V. Krėvės parodymus reagavo lietuvių diplomatai ir Ch. J. Kersteno komitetas.