Lietuvos žydai 1944–1945 m.: holokausto tąsa Štuthofo koncentracijos stovykloje (2) - Buchaveckas, Stanislovas (Genocidas ir rezistencija, 2020)
Dalis 1941-ųjų pabaigoje išlikusių Lietuvos žydų, kalintų ir laikytų getuose ir darbo arkoncentracijos stovyklose, sulaukė 1944 m.vasaros ir, vokiečių kariuomenei traukiantisiš Baltijos šalių (Ostlando), atsidūrė Štuthofo (Stutthof) koncentracijos stovykloje. Į šią kančių ir mirties vietą (šalia nuostabių Baltijos jūros smėlio paplūdimių, už 3 km nuo„Dievų miško“ konclagerio) patekusių Lietuvos žydų, išlikusių po 1941-ųjų vasaros irrudens masinių žudynių, likimas, pradedant 1941–1942 m. žiema, buvo skirtingas. Labai skyrėsi jis net tame pačiame gete, kuriame izoliuoti žydai buvo kalinami vadinamuoju sąlyginės stabilizacijos laikotarpiu (nuo1941 m. pabaigos). Vėliau galimybė išlikusiai Lietuvos žydų litvakų šeimai, jos keliems nariams ar bent vienam asmeniui išsaugoti gyvybę priklausė nuo įvairių aplinkybių. Jos buvo skirtingos tiek pačiame gete, tiek prie geto steigiamose darbo stovyklose – aplinkinėse gyvenvietėse veikiančiose įmonėse
Keywords: vokiečių okupacija; žydai; holokaustas; Štuthofas; koncentracijos stovykla