Helsinkio susitarimų įtaka Lietuvos laisvės bylai - Banionis, Juozas (Genocidas ir rezistencija, 1999)
Vakarų valstybėms skatinant platesnį tarptautinį bendradarbiavimą su Rytais, aštuntajame dešimtmetyje susikuria prielaidos ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje nuo „šaltojo karo“ politikos pasukti sovietų deklaruojamo „taikaus sambūvio“ link. Palankiai besiklostanti tarptautinė padėtis SSRS leidžia daugiau dėmesio kreipti į tai, kaip įveikti susikaupusius vidaus ekonominius sunkumus bei mažinti Rytų ir Vakarų karinio lenktyniavimo investicijas. Šitaip besiklostanti tarptautinė padėtis pagrįstai vertė lietuvių išeiviją Vakaruose – arba, tiksliau tariant, laisvąją lietuviją – nerimauti dėl dešimtmečiais keliamos Lietuvos laisvės bylos likimo. Kitaip sakant, kylant grėsmei, kad gali susilpnėti parama Baltijos šalių laisvės kovai, tampa aktualu tirti, ar keičiasi JAV oficialioji pozicija dėl neteisėto Baltijos valstybių inkorporavimo į SSRS, ir pamėginti ją paveikti Lietuvai palankia valstybės atkūrimo linkme. Šiuo straipsniu siekiama atskleisti, kiek aštuntajame dešimtmetyje Helsinkyje pasirašytas ESBK baigiamasis dokumentas turėjo įtakos Lietuvos laisvės bylos kėlimui.
Keywords: Lietuvos okupacija; išeivija; Helsinkio paktas; Lietuvos laisvinimo veikla