Teatro tarptautinės gastrolės kaip tarpkultūrinio bendradarbiavimo priemonė
Straipsniai
Ieva Meilutė
Vilniaus universitetas
Virginija Jurėnienė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2020-06-05
https://doi.org/10.15388/Im.2020.89.45
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

teatras
gastrolės
organizavimas
tarpkultūrinis bendradarbiavimas
nauda

Kaip cituoti

Meilutė, I. ., & Jurėnienė, V. . (2020). Teatro tarptautinės gastrolės kaip tarpkultūrinio bendradarbiavimo priemonė. Information & Media, 89, 134-146. https://doi.org/10.15388/Im.2020.89.45

Santrauka

XXI amžiuje teatras yra atviras naujoms idėjoms, naujiems ieškojimams ir savo darbų pateikimams vartotojui ne tik nacionaliniu lygmeniu, bet ir tarptautiniu. Tai yra bendravimas ir bendradarbiavimas su vartotoju, organizaciajomis. Teatro gastrolės užsienyje yra viena iš tarpkultūrinio bendradarbiavimo formų tarp organizacijų ir vartotojų. Straipsnyje analizuojami teatro gastrolių organizavimo ypatumai, gaunama nauda ir bendradarbiavimo lygmenys. Gastrolių organizavimas kaip veikla skiriasi nuo klasikinio veiklos organizavimo. Išskirtini šie gastrolių organizavimo etapai: produkto parinkimas, sukūrimas; komunikacija su kita šalimi; organizacinių aspektų derinimas ir vykdymas bei įvykusių gastrolių vertinimas. Į šiuos etapus įeina techninių aspektų derinimas ir pritaikymas, rekvizitų logistika, trupės užimtumo grafiko suderinimas, finansavimo paieškos ir kiti smulkesni žingsniai.

Tyrimo metu buvo analizuotas nacionalinio ir komercinio teatrų tarptautinių gastrolių organizavimas. Nustatyta, jog tarpkultūrinis bendradarbiavimas gali vykti trimis lygmenimis: tarpasmeniniu (mikro), tarpinstituciniu (makro), tarpvalstybiniu (mezo). Tyrime atsiskleidė dar vienas, naujas lygmuo – mišrus, tačiau į bendradarbiavimą mikro arba makro lygmenyse įsiterpia naujas tarpininkaujantis elementas. Abu teatrai (valstybinis ir nevalstybinis) įžvelgia akivaizdžią tarptautinių gastrolių naudą teatrui, trupei, valstybei. Valstybė užsienio politikoje ją gali panaudoti ir kaip minkštosios galios priemonę.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.