Audinio su laidžiu pluoštu fizikinių savybių tyrimas - Sacevicienė, Virginija; Klevaitytė, Ramunė; Radavičienė, Svetlana; Urbelis, Virginijus (Jaunųjų mokslininkų darbai, 2021)
Šio darbo tikslas yra ištirti medžiagų su laidžiu pluoštu fizines ir mechanines savybes po skalbimo sąlygų. Tyrimo objektu buvo pasirinkti trys komerciniai audiniai su laidžiu pluoštu ir vienas audinys be laidžių pluoštų. Fizinės audinių savybės buvo vertinamos pagal mechaninių savybių pokyčius, struktūros pokyčius ir magnetinį pralaidumą. Audinio elastingumas ir storis po skalbimo sumažėja, išskyrus audinį be laidžių pluoštų, Visų audinių magnetinio lauko pralaidumas po skalbimo sumažėja. Labiausiai keičiasi audinio, kuriame laidus pluoštas yra austas viena kryptimi, savybės: jo magnetinio lauko pralaidumas yra didžiausias. Visais atvejais magnetinio lauko pralaidumas siūlėje yra mažesnis nei atskirose audinio dalyse. Didžiausias magnetinio lauko pralaidumas yra audinio ties siūle, kurio siūlas austas abejomis kryptimis, tačiau visais atvejais atskirų audinių skirtingų vietų elektromagnetiniai dažniai yra mažesni. Tyrimai parodė, kad geriausios dielektrinės savybės yra audinio, kurio siūlas audžiamas ataudų kryptimi ir kurio didžiausias talpos pokytis ΔC = 74,79%.