Dviskiemenių daiktavardžių kirčiavimo modeliai pietų aukštaičių patarmėje - Ragaišienė, Vilija (Kalbotyra, 2017)
Straipsnyje nagrinėjami kirčiavimo gretybių turinčių dviskiemenių ā, ē, a ir i̯a1 kamienų daiktavardžių akcentuacijos polinkiai pietų aukštaičių patarmėje. Remiantis1952–2015 m. garsinių ir rašytinių šaltinių medžiaga aptariamas šių žodžių ir jų formų kirčiavimo variantų paplitimas toje pačioje šnektoje, paskirose šnektose ir (ar) jų grupėse, aprašomi įvairiai kirčiuojamų dviskiemenių daiktavardžių produktyviųjų ā, ē, a ir i̯a1 kamienų akcentiniai modeliai, nustatomas jų paplitimo pobūdis patarmės plote. Tyrimui atlikti pasirinkti kiekybinis, geolingvistinis ir lyginamasis metodai.Nevienodas kirčiavimo variantų paplitimas patarmės plote (toje pačioje šnektoje, paskirose šnektose ar jų grupėse) leidžia manyti buvus skirtingų produktyviųjų kamienų kirčiavimo tendencijų pietų aukštaičių patarmėje. Atlikus tyrimą nustatyti trys svarbūs dalykai. Pirma, kad toje pačioje šnektoje įvairiai kirčiuojamų ā, ē, a ir i̯a1 kamienų žodžių ir jų formų didžiausio kirčiavimo variantų paplitimo plotas yra tas pats – palyginti nedidelis pietvakarinių pietų aukštaičių šnektų arealas. Antra, kad moteriškojo ir vyriškojo linksniavimo kamienams būdingas skirtingas variantų vartojimo dažnumas ir intensyvumas toje pačioje šnektoje visame pietų aukštaičių patarmės plote – ā ir ē kamienų gretybės užrašomos gerokai rečiau nei a ir i̯a1 kamienų variantai. Trečia, kad aptariamų kamienų daiktavardžių kirčiavimo gretybių toje pačioje šnektoje ir to paties informanto kalboje einant nuo pietvakarių šiaurės kryptimi mažėja netolygiai – moteriškojo linksniavimo žodžių akcentinės gretybės vartojamos mažesniame plote nei vyriškojo linksniavimo daiktavardžių.Moteriškojo ir vyriškojo linksniavimo daiktavardžių arealinių paplitimo skirtumų esama ir tada, kai paskirose šnektose vartojamas vienas iš daiktavardžio akcentinių variantų. Produktyviųjų ā ir ē kamienų pietų aukštaičių patarmės vakarinėje ir pietinėje ploto dalyje labiau paplitusios oksitoninio kirčiavimo gretybės, rytinėje ir šiaurinėje dažnesni yra baritoninio kirčiavimo atvejai. Dviskiemenių a ir i̯a1 kamienų daiktavardžių tiriamoje patarmėje, ypač vakarinėje ir pietinėje dalyje, linkstama apibendrinti oksitoninio kirčiavimo modelį.
Keywords: pietų aukštaičių patarmė; šnekta; dviskiemenis daiktavardis; kamienas; kirčiavimo variantas; kirčiavimo modelis