Kultūriniai-skaitmeniniai literatūros žinomumo tyrinėjimai pasitelkiant „Google knygas“: bandomasis tyrimas - Tyrkkö, Jukka; Mäkinen, Ilkka (Knygotyra, 2022)
Suskaitmenintų literatūros duomenų bazių tokių kaip „Google knygos“, „Europeana“ ir istorinių laikraščių duomenų bazių prieinamumas sukėlė revoliuciją daugelyje disciplinų, pvz., kalbotyroje ir istorijoje. Iki šiol knygų istorijoje ir skaitymo istorijoje suskaitmenintos medžiagos naudojimas nebuvo ypač dažnas. Šiame straipsnyje pristatomos priemonės, metodikos ir praktikos, kurios suteikia naujas knygų istorijos ir skaitymo istorijos tyrimo galimybes. Šių įrankių naudojimas leidžia greitai ir efektyviai ištirti didžiulius duomenų kiekius, pateikti rezultatus pasitelkiant naudingas vizualizacijas, suteikia galimybę remtis argumentavimu ir, prireikus, nustatyti tyrimo patikimumą pateikiant duomenis patikrinimui. Surinkti pavyzdžiai yra paimti iš duomenų bazės „Google knygos“, naudojant paprastą programinę įrangą ir pasitelkiant nemokamo „Google Books Ngram Viewer“ įrankio aplikacijų programavimo sąsają (angl. API).