LIETUVOS MUZIEJŲ LEIDYBINĖ VEIKLA: YPATUMAI IR TENDENCIJOS - JANKEVIČIŪTĖ, LAURA (Knygotyra, 2015)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas Universiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, Lietuva El. paštas: laura.jankeviciute@gmail.com Straipsnyje analizuojamas muziejinės komunikacijos vaidmuo, jos formos, leidybinės veiklos ir leidinių svarba, tiriami bendrieji leidybinės veiklos organizavimo muziejuje ypatumai: padaliniai, darbuotojų pareigybės, leidybos projektų įgyvendinimo etapai, finansavimo šaltiniai, partneriai, leidinių repertuaro savitumai. Analizuojant Lietuvos muziejų leidybos savitumus, aptikta nemažai leidybinio darbo organizavimo spragų, siūlomos jų taisymo alternatyvos. Straipsnis turėtų būti naudingas ne tik akademinei bendruomenei, tiriančiai muziejinės komunikacijos formas ir jų ypatumus. Jis gali būti aktualus kultūros sričių darbuotojams: muziejininkams, kultūros projektų iniciatoriams ir rengėjams, muziejų steigėjams, koordinuojantiems muziejaus veiklą, potencialiems muziejaus leidybos projektų finansuotojams, kurie suinteresuoti, kad būtų sudarytos tinkamos sąlygos kaupti, saugoti, restauruoti, eksponuoti ir ypač populiarinti muziejų kultūros vertybes ir gamtos paveldą, ugdoma intelektuali visuomenė, kokybiškai atnaujinama kultūrinių erdvių veikla.