Rašytojos Ievos Simonaitytės 120-metis: atmintis, paveldas ir komunikacija - Kaunas, Domas (Knygotyra, 2018)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Straipsnyje analizuojama rašytojos Ievos Simonaitytės (1897–1978) gimimo 120-ųjų metinių sukakties minėjimo organizacinė patirtis ir įgyvendintos programos rezultatai. Šis nacionalinio masto įvykis buvo įteisintas Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu ir Ministro Pirmininko patvirtinta 2017 metais vykdoma valstybine programa. Straipsnio tikslas – įvertinti sukakties minėjimo kaip projekto organizavimo efektyvumą ir rezultatyvumą. Svarbiausi tyrimo uždaviniai: nustatyti rašytojos sukakties minėjimo iniciatyvas, pasirengimo lygį, svarbiausius dokumentus, juose nurodytas užduotis, jų įgyvendinimo procesą, turinį ir pasiekimų kokybę. Sukaupti duomenys patvirtina, kad I. Simonaitytės sukakties minėjimas vyko visoje Lietuvoje, tačiau svarbiausi įvykiai koncentravosi rašytojos gimtajame krašte – Vakarų Lietuvoje, buvusiame Klaipėdos krašte. Didesni renginiai organizuoti čionykščiuose miestuose Klaipėdoje, Šilutėje, Priekulėje, Gargžduose, šių miestų artimiausių seniūnijų kultūros centruose. Tokia orientacija sietina su minėjimo programos skurdoku biudžetiniu finansavimu, Kultūros ministerijos tikslingai nukreiptu į rašytojos kilmės regiono bibliotekas, muziejus, Klaipėdos universiteto mokslininkus, čionykščius kultūros darbuotojų ir visuomenininkų sąjūdžius bei jų iniciatyvas. Kai kurios užduotys teko Vilniui dėl jame sutelktų mokslinių ir informacinių institucijų specifinių galimybių. Jos Ievos Simonaitytės šiuolaikinio aktualinimo tema organizavo mokslinį seminarą-diskusiją, publikavo dalyvių pasisakymų tekstus, išleido rašytojos amžininkų liudijimų-atsiminimų knygą, Lietuvos radijas ir televizija sukūrė dokumentinę apybraižą-filmą, romano „Vilius Karalius“ radiofonizaciją. Jie parengti profesionaliai ir įtaigūs, tačiau demonstruoti vėluojant – sukaktuvinių metų pabaigoje. Programoje nebuvo numatytos ir nevykdytos ilgalaikės užduotys, skirtos kūrybos leidybai ir naujų simonaitistikos tyrimo šaltinių publikavimui. Vykusiose diskusijose pabrėžta pareiga įvykdyti rašytojos testamentą – amžinam poilsiui atgulti sodelyje prie jos memorialinio muziejaus Priekulėje. Tai susiję su palaikų perlaidojimu. Siekiant visų šių užduočių įgyvendinimo siūloma parengti ilgalaikę simonaitistikos darbų programą.
Keywords: Ieva Simonaitytė, atmintis, gimimo 120-metis, projektai ir programa, memorialinis paveldas, rankraščių, epistolografijos ir ikonografijos rinkiniai, asmeninė biblioteka, informacija ir komunikacija, Mažoji Lietuva, Klaipėdos kraštas