KNYGŲ LEIDYBA LIETUVOJE NACIŲ OKUPACIJOS METAIS (1941–1944) - KOSAKOVSKAJA, JEKATERINA (Knygotyra, 2011)
Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutasUniversiteto g. 3, LT-01513 Vilnius, LietuvaEl. paštas: katiuha@gmail.comLietuvos istorikai nemažai dėmesio yra skyrę antrajai Lietuvos okupacijai, tačiau knygų leidybos, gamybos ir platinimo situacija knygos istorikų iki šiol buvo nagrinėta tik bendrais bruožais. Straipsnyje pirmą kartą nagrinėjamos knygų leidybos sąlygos nacių okupuotoje Lietuvoje 1941–1944 metais, neteisėti ir savavališki knygų leidybos ir sklaidos suvaržymai, knygų leidėjų, platintojų ir skaitytojų pastangos gausinti leidinių repertuarą. Ypatingas dėmesys skiriamas socialiniams, kultūriniams ir politiniams procesams, kurie turėjo reikšmės leidėjų veiklai, knygos sklaidai ir jos repertuaro plėtrai.
Keywords: knygų leidyba; nacių okupacija; leidybos dinamika; spaudos įstatymai; teminė analizė; tipologinė analizė; knygų autoriai; cenzūra