Heroino kontrabanda Serbijoje - Radović, Nenad (Kriminologijos studijos, 2018)
[straipsnis ir santrauka anglų kalba, santrauka lietuvių kalba] Prekyba narkotikais yra labai pelninga nusikalstama veikla, lydima augančio organizuotų kriminalinių grupuočių iš Balkanų šalių skaičiaus. Kaip teigiama Europolo ataskaitoje, Europos Sąjungoje veikia apie 5000 organizuotų nusikalstamų grupuočių15. Remiantis 2014 metų nacionalinės apklausos Serbijos Respublikoje duomenimis, bent kartą gyvenime psichoaktyviąsias medžiagas ir nelegalius narkotikus yra vartoję ar azartinius žaidimus žaidę 8 proc. asmenų iš 18–64 metų amžiaus grupės (10,8 proc. vyrų ir 5,2 proc. moterų), didesnis vartojimas (12,8 proc.) užfiksuotas jaunų suaugusiųjų 18–34 m. amžiaus grupėje. Serbijoje heroino vartotojų, kurie leidžiasi narkotikus, skaičius yra tarp 10 000 ir 25 000. Pagrindinis tikėtinas dydis yra 20 000 heroino vartotojų, kurie leidžiasi narkotikus, t. y. 0,4 proc. visos populiacijos nuo 15 iki 64 m. amžiaus. Remiantis su narkotikais susijusių mirčių duomenų analize, galima matyti, kad per paskutinius penkerius metus tokių mirčių sumažėjo, o dauguma jų atvejų buvo susiję su opiatais. Serbijos Respublikos teritorijoje heroino gamybos atvejų nenustatyta, dėl to atsiranda dar didesnė prekybos paskata. Tai patvirtina ir tas faktas, kad aukštos kokybės heroinas toliau perparduodamas grynąją medžiagą maišant su kitomis (paracetamoliu, kofeinu, cukrumi ir kt.). Didelio grynumo heroiną maišydamos su kitomis medžiagomis nusikalstamos grupuotės padidina narkotikų kiekį ir taip gauna didesnį pelną. Suaugusiųjų populiacijoje dažniausiai vartojamas nelegalus narkotikas yra kanapės (marihuana ir hašišas), vieną kurį iš šių narkotikų bent kartą gyvenime yra pavartoję 7,7 proc. asmenų iš 18–64 m. amžiaus grupės (10,4 proc. vyrų ir 4,9 proc. moterų). Kitų nelegalių narkotikų vartojimas yra labai retas; 1,6 proc. apklaustų asmenų (2,5 proc. 18–34 m. amžiaus grupėje) yra vartoję kitų nelegalių narkotikų