Nusikaltusių moterų istorijos: sudėtingi keliai kalėjimo link - Gaičevskytė-Savickė, Rimantė (Kriminologijos studijos, 2024)
Gyvenimo eigos kriminologija siekia suprasti sudėtingą individualių savybių, socialinės aplinkos ir gyvenimo patirties sąveiką formuojant nusikalstamo elgesio modelius. Jos atstovai siūlo išsamią moterų nusikaltimų supratimo sistemą, atsižvelgiant į individualių savybių, socialinių veiksnių ir gyvenimo įvykių sąveiką įvairiais moters gyvenimo etapais. Gyvenimo eigos kriminologijos kontekste radosi nusikaltimo link vedančių gyvenimo trajektorijų teorija, akcentuojanti poreikį nagrinėti gyvenimo istorijas, koncentruojantis į vaikystės patirtis ir iššūkius, su kuriais susiduriama jau suaugus, taip pat – atsekti scenarijus, paskatinančius nusikalsti pakartotinai. Šioje publikacijoje atskleidžiamos apibendrintos Panevėžio moterų kalėjime bausmę atliekančių moterų istorijos, suklasifikuotos į šias trajektorijas: eilinė moteris arba atsitiktinė nusikaltėlė, viktimizaciją patyrusi moteris, lėtinė nusikaltėlė ir moteris, priklausanti marginalizuotai grupei.