Kai kurie atkuriamojo teisingumo elementų turintys institutai ir jų įgyvendinimo problemos Lietuvos baudžiamojoje justicijoje - Michailovič , Ilona; Povilanskas, Mindaugas (Kriminologijos studijos, 2025)
Straipsnyje analizuojami pagrindiniai atkuriamojo teisingumo ir mediacijos kaip jo formos elementų turintys baudžiamieji teisiniai instrumentai ir jų įgyvendinimo kliūtys Lietuvos baudžiamojoje justicijoje. Pagrindinis dėmesys skiriamas atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės kaltininkui ir nukentėjusiam asmeniui susitaikius ir baudžiamojo įsakymo kaip baudžiamojo proceso instituto analizei. Atkuriamojo teisingumo elementai analizuojami, juos lyginant su kaltinimo ir gynybos šalių susitarimo (derybų) dėl bausmės institutu Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 39¹ straipsnio pagrindu. Baudžiamojo proceso tikslų kontekste straipsnyje aptariamos ir mediacijos plėtros kliūtys. Nors Lietuvos baudžiamojoje justicijoje egzistuoja tam tikrų atkuriamojo teisingumo elementų, vis dėlto, siekiant atkurti socialinę taiką ir baudžiamosiose bylose įgyvendinti mediaciją, būtini ne tik baudžiamųjų įstatymų pakeitimai, bet ir žinomumo apie mediaciją ir jos privalumus didinimas.
Keywords: atkuriamasis teisingumas; mediacija; atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės susitaikius; baudžiamasis įsakymas; derybos dėl bausmės; socialinė taika