Metaforiniai šiaurės žemaičių patarmės somatonimai: artefaktinis motyvacijos modelis - Lubienė, Jūratė; Pakalniškienė, Dalia (Lietuvių kalba, 2020)
Straipsnyje pristatomas šiaurės žemaičių patarmės metaforinių somatonimų onomasiologinės struktūros tyrimas, koncentruojant dėmesį į metaforų ištakos srities rodiklius. Pagal ištakos srities (leksinių motyvatorių) semantiką šiaurės žemaičių metaforiniai somatonimai priklauso keliems motyvacijos modeliams, iš kurių produktyviausias yra artefaktinis motyvacijos modelis. Artefaktinės metaforos pamatą sudaro asociatyvus daikto ir kūno dalies panašumas pagal įvairius parametrus – formą, dydį, sandaros ir medžiagiškumo ypatybes, veiksmus, ypač pasikartojančius judesius.