Kauno apylinkių šnektos rankraštinių šaltinių duomenimis - Brazaitienė, Laura (Lietuvių kalba, 2020)
Straipsnyje, remiantis XX a. antrosios pusės rankraštine ir spausdinta tarmių medžiaga, pristatomas geolingvistinis gretinamasis Kaũno apylinkių, priklausančių Kaũno rajono teritorijai, šnektų tyrimas. Nagrinėjamas šnektas tarmių klasifikacijose skiriančių (priebalsio l, nekirčiuotų ilgųjų ir kirčiuotų trumpųjų balsių tarimas, kirčio atitraukimas) ir joms būdingų (nekirčiuotų galūninių balsių ė, o atliepimas) tarminių ypatybių analizės rezultatai rodo, kad vakarinė ir rytinė šnektų ploto dalys skiriasi. Vakarinė dalis išryškėja kaip vienalytiškesnė, o rytinėje užrašyti kai kurių požymių atliepiniai gali būti siejami su vietine lenkų kalba.