Lietuvių kalbos sintaksinė analizė - Šveikauskienė, Daiva (Lietuvių kalba, 2013)
Šiuo metu sakinio sintaksinei struktūrai pavaizduoti pasaulyje naudojami du pagrindiniai iš principo skirtingi metodai – frazių ir priklausomybių. Straipsnyje abu metodai iliustruojami lietuvių kalbos sakinių pavyzdžiais. Aptariami specifiniai lietuvių kalbos bruožai, plačiau apsistojant ties tarininiu pažyminiu bei problemomis, su kuriomis susiduriama parodant jį sakinio sintaksinėje struktūroje. Pateikiama apibendrinta lietuvių kalbos vientisinio sakinio sintaksinė struktūra, kurioje sakinys pavaizduotas naudojantis priklausomybių gramatikos metodu, tačiau suteikiant jam tradicinės gramatikos formą. Pagrindžiamas sintaksinės struktūros formos, kuri bus naudojama anotuojant lietuvių kalbos publicistikos tekstyną, pasirinkimas.