Daugiaskiemenių daiktavardžių kirčiavimo polinkiai xx a. 6–7 dešimtmečio vakarų aukštaičių kauniškių šnektų rankraštiniuose šaltiniuose - Ragaišienė, Vilija (Lietuvių kalba, 2019)
Iš vakarų aukštaičių kauniškių patarmės ploto XX a. 6–7 dešimtmetyje surinkta tarmine medžiaga, saugoma Lietuvių kalbos instituto Geolingvistikos centro Tarmių archyve, pasinaudota rengiant Lietuvių kalbos atlasą (1–3 tomai, 1977, 1982, 1991), chrestomatiją Lietuvių kalbos tarmės (1970), Zigmo Zinkevičiaus Lietuvių kalbos dialektologiją (1966), įvairius dialektologijos veikalus ir mokslo darbus. Tačiau šiuose darbuose aptarta tik dalis užrašytų duomenų, iki šiol išsamiau neanalizuoti patys rankraštiniai šaltiniai, juose pateiktos tarminės ypatybės ir kalbiniai reiškiniai.        Straipsnyje, remiantis rankraštinių šaltinių duomenimis, siekiama aprašyti XX a. 6–7 deš. vakarų aukštaičių kauniškių daugiaskiemenių daiktavardžių kirčiavimo ypatybes, aptarti jų akcentinius modelius ir nustatyti vakarų aukštaičių kauniškių patarmės akcentuacijos polinkius.
Keywords: vakarų aukštaičių kauniškių patarmė; šnekta; daugiaskiemenis daiktavardis; priesagos vedinys; rankraštinis šaltinis; kirčiavimo variantas