Vadinamojo Bavarų geografo Prissani ir prūsai - Ardoino, Diego (Lietuvių kalba, 2017)
Mokslinėje literatūroje yra paplitusi nuomonė, kad Bruzi etnonimas, užfiksuotas Descriptio civitatum et regionum ad septentrionalem plagam danubii tekste, yra pirmoji iki šiol žinoma prūsų gentivardžio fiksacija. Iš tikrųjų, tarp penkiasdešimt aštuonių Bavarų geografo paminėtų etnonimų yra pateiktas dar ir kitas etnonimas – Prissani, kuris formaliai galėtų būti gretinamas su prūsais. Remiantis kontekstu, kuriame Prissani etnonimas yra užfiksuotas, filologiniais bei lingvistiniais argumentais ir onomastikos duomenimis, straipsnyje nurodyta, kad: a) Prissani greičiausiai buvo įsikūrę dabartiniame Moravijos regione arba netoli jo, t. y. šalia Bavarų geografo Bruzi gentims priskiriamos teritorijos; b) tikėtina, kad Bruzi ir Prissani etnonimai yra bendrašakniai, tematizuoti skirtingomis lotynų kalbos priesagomis; c) Bruzi ir Prissani etnonimai nurodė tą pačią gentį arba dvi skirtingas tos pačios genties grupes; d) Bruzi ir Prissani gentys ankstyvaisiais viduramžiais judėjo šiaurėn Vyslos pasroviui, nuo Bavarų geografo joms priskiriamos teritorijos iki istorinės Prūsijos regiono; e) negalima užtikrintai teigti, kad Bruzi ir Prissani buvo baltų kilmės gentys.
Keywords: Bavarų geografas; Prissani; prūsai; Descriptio civitatum et regionum; baltų filologija; Bruzi