Veiksmažodiniai daiktavardžiai abstraktai su priesaga -imas / -ymas M. Petkevičiaus katekizme (1598): jų daryba ir vertimas - Smetonienė, Anželika (Lietuvių kalba, 2016)
Šio straipsnio objektas yra M. Petkevičiaus katekizmo (1598) veiksmažodiniai daiktavardžiai abstraktai, tiksliau, priesagos -imas / -ymas vediniai. Tiriama, ar toks abstraktų darymo tipas XVI a. pabaigoje buvo dariausias, kaip kad yra šiandien, ir ar M. Petkevičiaus katekizme yra paliudytas tokių abstraktų vedimo modelis, kuris dabartinėje lietuvių kalboje nefiksuojamas. Taip pat lyginamas vertimo į lietuvių kalbą santykis su lenkų kalbos originalu, kad būtų išsiaiškinta, verčiant kokius lenkų kalbos žodžius pasirenkami veiksmažodiniai daiktavardžiai abstraktai.
Keywords: veiksmažodinis daiktavardis; abstraktas; priesaga -imas / -ymas; vertimas; lenkų kalba; Petkevičius; katekizmas