Iš lietuvių dialektologijos raidos - Kardelis, Vytautas; Stakutytė, Emilija (Lietuvių kalba, 2015)
Šiame straipsnyje nagrinėjami du dalykai: a) pateikta trumpa lietuvių dialektologijos interesų apžvalga, b) aptarti kai kurie lietuvių kalbos tarmių klasifikacijos dalykai. Kalbant apie dialektologijos interesus straipsnyje parodomi lietuvių dialektologijos interesai ir jų raida, jie lyginami su vakarų dialektologijoje vyraujančiomis tendencijomis. Taip pat kalbama apie metodines lingvistinių dialektologinių tyrimų kryptis. Antrojoje straipsnio dalyje kritiškai apžvelgiama lietuvių kalbos tarmių klasifikacija. Nemažai dėmesio skirta diskutuotiniems klasifikacijos aspektams, ypač terminologijai. Straipsnyje siūloma  ne trinarė, bet keturnarė terminų sistema. Išsami terminų struktūra pateikiama priede. Taip pat straipsnyje aptariamos trys su lietuvių kalbos tarmių klasifikacija susijusios temos: a) atskirų šnektų ribų klausimas, b) šnektų skiriamųjų ypatybių klausimas ir c) vidinė, smulkesnė atskirų šnektų klasifikacija.
Keywords: dialektologija; lietuvių kalbos tarmių klasifikacija; dialektologijos terminai; tarmė; patarmė; šnekta; pašnektė; skiriamosios ypatybės