Degrees of confidence and modal words in Lithuanian - Usonienė, Aurelija (Lietuvių kalba, 2007)
Straipsnyje „Tikrumo laipsnis ir modaliniai žodžiai lietuvių kalboje“ nagrinėjami episteminio modalumo konceptualizacijos ir raiškos ypatumai lietuvių kalboje. Episteminis arba propozicinis modalumas suprantamas kaip kalbėtojo reiškiamas vertinamasis požiūris kalbamos situacijos teisingumo atžvilgiu. Pagal turimas žinias ir informaciją kalbėtojo pozicija gali būti visiškai užtikrinta, truputį arba smarkiai dvejojanti, ar pasakomos propozicijos turinys atitinka tikrovę. Darbo tikslas – pažvelgti į kalbėtojo reiškiamo tikrumo laipsnio ypatumus lietuvių kalboje formos ir turinio požiūriu. Pagrindinis dėmesys sutelkiamas dažniausiai vartojamiems modaliniams žodžiams ir dalelėms (gal, matyt, turbūt ir kt.) bei jų atitikmenims anglų kalboje (modalinis galimumo veiksmažodis might, episteminiai prieveiksmiai perhaps, maybe, probably ir pan.).
Keywords: nėra