Nemandagumo raiška politiniuose TV debatuose - Žurauskaitė, Eglė (Lietuvių kalba, 2021)
Straipsnio tikslas – ištirti nemandagumą politiniuose TV debatuose tiesioginių/netiesioginių įvaizdžiui grėsmingų šnekos aktų aspektais ir išanalizuoti nemandagumo raišką juose. Tikslui pasiekti buvo tiriama 720 minučių politinių TV debatų, transliuotų prieš 2016 metų rinkimus į LR Seimą. Nustatyta, kad maždaug po lygiai nemandagumas yra reiškiamas tiesiogiai ir netiesiogiai. Tiesiogiai nemandagumas reiškiamas visais funkciniais sakinių tipais. Netiesioginiai įvaizdžiui grėsmingi šnekos aktai gali būti modifikuojami viduje ir išoriškai įvairiais būdais: įtraukiamąja mes vartosena, pagarbiais kreipiniais, ironija, padėka, patarimais ir pan. Tai rodo, kad nemandagumas politiniuose TV debatuose yra išskirtinis reiškinys, kuriam būdinga su mandagiu elgesiu siejama raiška, tačiau kurio tikslas – sumenkinti politinį oponentą.
Keywords: lingvistinė pragmatika; nemandagumas; įvaizdis; politiniai TV debatai; kalbinė raiška