Konkuruojanti lokatyvinių konstrukcijų vartosena rytų aukštaičių vilniškių ir pietų aukštaičių patarmėse: priežastys ir tendencijos - Kardelytė-Grinevičienė, Daiva (Lietuvių kalba, 2022)
Straipsnis tęsia ankstesnius lokatyvinių inesyvo ir iliatyvo konstrukcijų sąveikos rytų aukštaičių vilniškių ir pietų aukštaičių patarmėse tyrimus. Šį kartą dėmesys skiriamas vienam lokatyvinių inesyvo ir iliatyvo konstrukcijų sąveikos aspektui – konkuruojančiai lokatyvinių konstrukcijų vartosenai. Straipsnyje pristatomi tokios vartosenos tipai, svarstoma apie jų susidarymo priežastis ir funkcionavimo tendencijas. Aptariant morfologinius ir semantinius tiriamųjų konstrukcijų konkurencijos aspektus, taikomi gretinamojo ir aprašomojo tyrimo metodai, remiamasi kognityvinės semantikos ir perceptyviosios dialektologijos principais.Išskirti trys konkuruojančios lokatyvinių konstrukcijų vartosenos tipai: 1) trinarėse lokatyvinėse konstrukcijose veiksmažodis + įvardis (rečiau – būdvardis / skaitvardis) + daiktavardis įvardis vartojamas iliatyvo, o daiktavardis – inesyvo linksniu; 2) dvinarėse lokatyvinėse konstrukcijose prototipiškai vartojamo daiktavardžio inesyvo vietoje turimas iliatyvas; 3) dvinarėse lokatyvinėse konstrukcijose prototipiškai vartojamo daiktavardžio iliatyvo vietoje pasirenkamas inesyvas. Vienas iš galimų tokios vartosenos susiformavimo motyvų – po morfologinio ir sisteminio paradigminių linksnių trumpėjimo supanašėjusios vyriškosios giminės įvardžių inesyvo ir iliatyvo linksnių formos tam ir tan. Pagal įvardžių pavyzdį konkurencija galėjo išplisti ir lokatyvinėse konstrukcijose su skaitvardžiais ir būdvardžiais. Dar vienas motyvas – vienodos vyriškosios giminės inesyvo ir iliatyvo linksnių daugiskaitos galūnės -a, plg. kambariuosa ir kambariuosna; laukuosa ir laukuosna. Tačiau šie morfologiniai argumentai nepaaiškina, kodėl vienais atvejais konstrukcijose pasirenkamos inesyvo, kitais – iliatyvo formos. Straipsnyje keliama prielaida, kad konkuruojanti lokatyvinių konstrukcijų vartosena galėjo atsirasti dėl glaudžiai susijusių inesyvo ir iliatyvo semantinių funkcijų ir stipraus semantinio veiksmažodžio potencialo.Patarmių medžiaga rodo, kad lokatyvinių konstrukcijų konkurencija yra šiuo metu rytų aukštaičių vilniškių ir pietų aukštaičių patarmėse vykstantis procesas, tačiau sunku prognozuoti, kokios konkuruojančios lokatyvinių konstrukcijų vartosenos tendencijos bus ateityje. Keliama prielaida, kad tai galėtų priklausyti ne tik nuo morfologinių ir semantinių kalbos veiksnių, bet ir nuo paprastųjų kalbos vartotojų kalbinių nuostatų.
Keywords: lokatyvinė konstrukcija; inesyvas; iliatyvas; konkurencija; semantika; rytų aukštaičiai vilniškiai; pietų aukštaičiai