Tarmiškumo matavimas: diskusinis tyrimų modelis - Kardelis, Vytautas (Lietuvių kalba, 2023)
Šio straipsnio svarbiausias tikslas mokslinei diskusijai pasiūlyti kalbinio elgesio tyrimo ir tarmiškumo matavimo modelį. Kad tikslas būtų pasiektas, yra keliami šie uždaviniai: 1) trumpai apžvelgti ir įvertinti ligšiolinius kalbinių nuostatų ir kalbinio elgesio tyrimus, 2) susisteminti duomenų gavimo ir duomenų analizės būdus, 3) diskusijai pateikti kalbinio elgesio tyrimo ir tarmiškumo matavimo modelį.Diskusijai siūlomas kalbinio elgesio dėmens tyrimo ir tarmiškumo matavimo modelis iš dalies patikrintas ir atliktu žvalgomuoju tyrimu, tačiau šio tyrimo rezultatai bus aptariami kitoje publikacijoje. Šiame straipsnyje telkiamasi tik ties metodiniais klausimais.Kalbinio elgesio tyrimo modelį sudaro dvi dalys. Pirmoji – duomenų gavimas, antroji – gautų duomenų analizė. Duomenų gavimo dalį sudaro du komponentai: 1) informantų atranka ir 2) empirinės medžiagos korpuso formavimas. Empirinės medžiagos korpuso formavimo komponentą sudaro penki iš dalies savarankiški, iš dalies tarpusavyje susiję punktai: 1) anketavimas duomenų gavimo pradžioje, 2) kūrybinės užduotys, 3) laisvasis pokalbis, 4) giluminis interviu, 5) anketavimas duomenų gavimo pabaigoje.Kalbinio elgesio tyrimo modelio dalis susijusi su gautos empirinės medžiagos analize. Duomenų analizės dalį sudaro trys komponentai: 1) kūrybinės užduoties, laisvojo pokalbio bei giluminio interviu metu gautų įrašų (tekstų) techninis parengimas, 2) lingvistinė analizė, atliekama pritaikius distribucijos lentelių metodą, 3) tarmiškumo matavimas ir kalbinės distancijos skaičiavimas.
Keywords: dialektologija; perceptyvoji dialektologija; kalbinis elgesys; tarmiškumas; tarmiškumo matavimas; tarminiai duomenys