Pakanta lietuviškame pasaulėvaizdyje - Smetonienė, Irena (Lietuvių kalba, 2024)
Pakanta – socioliginis, psichologinis, filosofinis net politinis terminas. Kultūrologai kreipia dėmesį į kultūros elementus, religijotyros darbuose aptariama tolerancija atskirų religinių bendrijų atžvilgiu, filosofai šalia pakantos kalba ir apie pagarbą. Viena kitą papildydamos jos sudaro tolerancijos turinį. Lotyniškas žodis tolerancija ir lietuviškas pakanta yra tos pačios kilmės, kilę iš kantrybės sąvokos. Tačiau iš tikrųjų šios sąvokos nėra visai tapačios. Pakanta yra kasdienės sąmonės sąvoka, o tolerancija – filosofijos ir etikos kategorija. Taigi sąvoka pakanta domina įvairių sričių atstovus, tačiau lingvistiškai ji nėra nagrinėta. Straipsnio tikslas – aptarti pakantos leksines reikšmes lietuviškuose žodynuose, ištirti, kaip sąvoka vartojama viešuose medijų tekstuose ir jaunimo atsakymuose į klausimą Kas jums yra pakanta? Lietuviškuose leksikografiniuose šaltiniuose leksemos pakanta ir tolerancija pateikiamos kaip sinonimai. Iš iliustracinių pavyzdžių matyti, kad pakanta dažniausiai yra kantrybė. Pakanta turi ribas, o pakentimas to, kas kenkia visuomenės gerovei, turėtų virsti nepakanta. Jaunimas, nors retai vartoja tokią leksemą, pirmiausia ją taip pat sieja su kantrybe – ši leksema figūruoja pusėje atsakymų į klausimą Kas jums yra pakanta? Jaunimui geriau žinoma ir be paaiškinimų suprantama sąvoka tolerancija. Ši leksema rasta net 48 proc. atsakymų. Kaip ir leksikografiniuose šaltiniuose, abi leksemos vartojamos sinonimiškai. Kaip sinonimai arba kaip lygiavertės sąvokos pakanta ir tolerancija vartojamos ir medijų tekstuose. Iš surinktų pavyzdžių matyti, kad į pakantos sąvoką lietuviai įtraukia ir filosofų minimą pagarbą. Pakanta gali būti ne tik žmonėms ar kitiems gyviems daiktams, bet ir negyviems (maistui, vaistams, skoniui ir t. t.). Medijų tekstuose ypač išryškėja pakantos priešingybės nepakantos semantiniai aspektai. Nepakanta taip pat turi dvi puses: teigiamą – kaip nepakenčiami visuotiniai tvarkos pažeidimai, įvairūs neigiami reiškiniai, galintys kenkti visuomenei ar net valstybei; neigiamą – kai ji kyla iš pavydo, pasireiškia kitaip mąstančių, daugiau uždirbančių, kitos orientacijos žmonių niekinimu. Nepakanta tiriamoje medžiagoje dar labiau paryškina pakantos atspalvius. Pakantos vartosena traukiasi ne tik jaunimo, bet ir kitų lietuvių kalboje, jos vietą užima tolerancija. Atliktas tyrimas leidžia daryti išvadą, kad sąvokos pakanta kognityvinė definicija yra: kantrybė, susitvardymas, pagarba.
Keywords: pakanta; tolerancija; pagarba; kantrybė