Respiracinio sincitinio viruso infekcijos aktualumas vaikų kardiochirurgijoje - Umbrasaitė, Solveiga; Versockas, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2007)
Solveiga Umbrasaitė, Kęstutis VersockasVilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos, Santariškių g. 2, LT-08661 VilniusEl paštas: solveigaum@takas.ltĮvadas / tikslasRespiracinis sincitinis virusas (RSV) yra dažniausia apatinių kvėpavimo takų infekcijos priežastis, ypač naujagimiams ir kūdikiams. Tarp vaikų, kuriems yra padidėjusi sunkios RSV infekcijos formos rizika, yra turinčių įgimtą širdies ydą. Ši rizika yra dar didesnė atliekant širdies operacijas. Šio tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, kiek yra infekuotų RSV vaikų tarp patenkančių į stacionarą operaciniam gydymui.Metodai ir rezultataiSpecifiniai RSV imunoglobulinų testai buvo atlikti 32 vaikų grupėje (iš kurių 9 naujagimiai ir 23 kūdikiai). Teigiamų IgG antikūnų rasta 12 atvejų (41%), teigiamų IgM antikūnų – vienu.IšvadosRSV infekuotų vaikų yra gana daug; dėl to tikslinga tęsti tyrimus. Kitas žingsnis būtų išsiaiškinti RSV infekcijos įtaką perioperacinei pacientų būklei ir pasyvios imunoprofilaktikos palivizumabu tikslingumą.Pagrindiniai žodžiai: respiracinis sincitinis virusas, įgimtos širdies ydos, imunoprofilaktikaRelevance of RSV infection in children’s cardiac surgerySolveiga Umbrasaitė, Kęstutis VersockasVilnius University Hospital „Santariškių klinikos“, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, LithuaniaE-mail: solveigaum@takas.ltBackground / objectiveRespiratory syncytial virus (RSV) is the most common cause of lower respiratory tract infections, especially in newborns and children under one year of age. Among children at a higher risk of a severe form of RSV infection are children with congenital heart disease. This risk is higher in case of heart operation.The purpose of this research was to reveal the incidence of RSV-infected patients among those admitted for surgical treatment.Methods and resultsSpecific RSV immunoglobulin tests were performed for a group of 32 children (9 newborns and 23 infants). Positive IgG antibodies were found in 12 cases (41%) and positive IgM antibodies in one case.ConclusionsThe incidence of RSV-infected children is quite high; therefore, it is purposeful to continue research. The next step would be to reveal the influence of RSV infection on the perioperative condition of patients and the expediency of passive imunoprophylaxis with palivizumab.Key words: respiratory syncytial virus, congenital heart disease, imunoprophylaxis