Krūtį tausojančios operacijos ir kombinuotojo gydymo rezultatai - Ostapenko, Valerijus; Bružas, Saulius; Mudėnas, Algimantas; Sabonis, Jonas; Jackevičius, Algirdas; Kurtinaitis, Juozas; Ostapenko, Anatolijus; Samalavičius, Narimantas Evaldas; Bloznelytė-Plėšnienė, Laima (Lietuvos chirurgija, 2011)
Valerijus Ostapenko1, Saulius Bružas1, Algimantas Mudėnas1, Jonas Sabonis1, Algirdas Jackevičius1, Juozas Kurtinaitis1, Anatolijus Ostapenko2, Narimantas Evaldas Samalavičius1, Laima Bloznelytė-Plėšnienė11 Vilniaus universiteto Onkologijos institutas, Santariškių g. 1, LT-08661 Vilnius2 Vilniaus universiteto Medicinos fakultetas, Čiurlionio g. 21, LT-03101 VilniusEl. paštas: v.ostapenko@takas.ltTikslasKrūtį tausojančios operacijos (KTO) pastaruoju metu yra pripažintas krūties vėžio gydymas, kuriam chirurgija teikia pirmumą. Krūtį tausojančių operacijų skaičius didėja industrinėse pasaulio šalyse, taip pat ir Lietuvoje. Šio darbo tikslas – įvertinti Vilniaus universiteto Onkologijos instituto (VUOI) KTO kombinuotojo gydymo rezultatus.Ligoniai ir metodaiDarbe atliekama retrospektyvi 349 pacienčių, sergančių I, II, III stadijos krūties vėžiu ir gydytų KTO, analizė. Visoms pacientėms buvo taikytas kombinuotasis gydymas. Ligonių amžius mediana buvo 51 metai, stebėjimo mediana – 9,4 metų.RezultataiBendras ligonių, sergančių I stadijos krūties vėžiu, penkerių išgyvenimas 93,6 % (88,3–96,5), II stadijos – 76,4 % (69,5–81,9), o III – 64,0 % (42,2–79,4). Pasitaikė 22 lokalūs recidyvai. Atkryčio išsivystymo tikimybė siekė 8,0 % (5,2 %–12,3 %).IšvadaDarbo rezultatai leidžia teigti, kad KTO įdiegus VUOI, atkryčių nepadaugėjo, o bendrieji išgyvenimo rezultatai buvo panašūs į tarptautinių randomizuotų klinikinių studijų rezultatus.Reikšminiai žodžiai: krūties vėžys, krūtį tausojančios operacijos, gydymo rezultatai.Breast preserving surgery and results of combined treatmentValerijus Ostapenko1, Saulius Bružas1, Algimantas Mudėnas1, Jonas Sabonis1, Algirdas Jackevičius1, Juozas Kurtinaitis1, Anatolijus Ostapenko2, Narimantas Evaldas Samalavičius1, Laima Bloznelytė-Plėšnienė11 Institute of Oncology,Vilnius University, Santariškių Str. 1, LT-08661 Vilnius, Lithuania2 Medical Faculty Vilnaus University, Čiurlionio Str. 21, LT-03101 Vilnius, LithuaniaE-mail: v.ostapenko@takas.ltBackgroundBreast conservation therapy (BCT) is now well established as an oncologically safe treatment for primary breast cancer. BCT rates are growing in industrial countries, also in Lithuania. The aim of the study was to analyze the results of combined treatment of breast conservation therapy at the Oncology Institute of Vilnius University.Patients and methodsA retrospective analysis of 376 patients with stages I, II, III breast cancer, who underwent BCT treatment at the Oncology Institute of Vilnius University in 1999–2000, was performed. The patients’ age median was 51 years and the follow-up median 9.4 years.ResultsThe overall 5-year survival in stage I was 93.6% (88.3–96.5), stage II – 76.4% (69.5–81.9), stage III – 64.0% (42.2–79.4); 22 local recurrences were observed. The cumulative probability of local recurrence was estimated to be 8.0% (5.2–12.3%).ConclusionsThe implementation of BCT at the Oncology Institute of Vilnius University did not peaked the recurrence rates, and patients’ survival was found to be comparable to the findings of randomized clinical studies.Keywords: breast cancer, breast-preserving surgery, results of combined treatment.