Imuninė stebėsena širdies transplantacijoje: atmetimo reakcijos poveikis T limfocitų žymenų ekspresijai - Malickaitė, Radvilė; Jurgauskienė, Laimutė; Simanavičienė, Stanislava; Maneikienė, Vytė Valerija; Sudikienė, Rita; Ručinskas, Kęstutis (Lietuvos chirurgija, 2010)
Radvilė Malickaitė, Laimutė Jurgauskienė, Stanislava Simanavičienė, Vytė Valerija Maneikienė, Rita Sudikienė, Kęstutis Ručinskas Vilniaus universiteto Širdies ir kraujagyslių ligų klinikos Širdies chirurgijos centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El. paštas: Radvile.Malickaite@santa.lt Darbo tikslas: Nustatyti Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centre atliekamos širdies transplantacijos įtaką T limfocitų aktyvumo rodikliams, įvertinti imuninės stebėsenos tinkamumą ūminiam transplantato atmetimui prognozuoti. Ligoniai ir metodai: Retrospektyviai analizuotas dvidešimt vieno širdies recipiento imuninių rodiklių kitimas esant normaliai potransplantacinei būklei ir ūminiam transplantato atmetimui. Periferinio kraujo imunokompetentinių ląstelių CD3+CD103+, CD4+CD103+, CD8+CD103+, CD3+CD134+, CD4+CD134+, CD8+CD134+, CD8+CD57+ ir CD8+CD38+ procentas nustatytas tėkmės citometrijos būdu. Ūminis transplantato atmetimas vertintas pagal histologinius endomiokardinės biopsijos radinius. Rezultatai: Esant ūminio atmetimo epizodams, kai endomiokardo biopsijos įvertintos ≥ 2R (3A) laipsniu, reikšmingai didėja integrino CD103 (p < 0,0001), kostimuliacinio receptoriaus CD134 (p = 0,005), antigeno CD57 (p = 0,005) ir ląstelių paviršiaus glikoproteino CD38 (p = 0,015) ekspresija citotoksinių CD8+ limfocitų paviršiuje. Išvados: Imuninė periferinio kraujo limfocitų būklės stebėsena gali būti taikoma po transplantacijos skiriamam imunosupresiniam gydymui įvertinti numatant didelę ūminio atmetimo tikimybę. Reikšminiai žodžiai: kiaušidžių cistos, supiktybėjimo rizika, piktybiškumo rizikos indeksas, ultragarsinis tyrimas, Ca-125 antigenas, chirurginis gydymas Measuring T cell reactivity for predicting heart transplant rejection Radvilė Malickaitė, Laimutė Jurgauskienė, Stanislava Simanavičienė, Vytė Valerija Maneikienė, Rita Sudikienė, Kęstutis Ručinskas Vilnius University, Clinic of Cardiovascular Diseases, Centre of Heart sSurgery, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: Radvile.Malickaite@santa.lt Objective: We aimed to analyze alterations in peripheral blood T-cell subset activation compared with endomyocardial byopsy findings. Patients and methods: The study included in total twenty-one heart recipients grafted 1997–2007 at the Vilnius Heart sSurgery cCenter. T-cell activation markers CD3+CD103+, CD4+CD103+, CD8+CD103+, CD3+CD134+, CD4+CD134+, CD8+CD134+, CD8+CD57+ ir CD8+CD38+ were detected by two-color flow cytometry. Rejection was graded according to the ISHLT (the International Society of Heart and Lung Transplantation) grading system. Results: In case of ≥ 2R (3A) rejection episodes, a significant increase in the expression of integrin CD103 (p < 0.0001), co-stimulatory receptor CD134 (p = 0.005), antigen CD57 (p = 0.005) and surface glycoprotein CD38 (p = 0.015) on CD8+ T lymphocytes has been revealed. Conclusion: Immune monitoring performed on peripheral blood can be used for the assessment of immunosuppression therapy on transplant recipients’ immune response and for determining the risk of rejection. Key words: heart transplantation, acute rejection, and immune activation