Kriptorchizmas ir sėklidžių vėžys - Gricius, Kastytis; Griciūtė, Laima (Lietuvos chirurgija, 2009)
Kastytis Gricius, Laima Griciūtė Vilniaus universiteto Vaikų ligoninė, Santariškių g. 7, LT-08406 Vilnius Vilniaus universiteto Onkologijos institutas, Santariškių g 1, LT-08660 Vilnius Kriptorchizmas yra svarbi klinikinė problema todėl, kad su juo susijusi padidėjusi sėklidės vėžio rizika ir sumažėjęs vaisingumas. Kriptorchizmo etiologija ir plėtojimosi mechanizmai kol kas neaiškūs. Tai yra daugiafaktorinė patologija. Su kriptorchizmu siejamos hipotaliamo – konkorėžinės liaukos – gonadų ašies anomalijos. Įrodyta hormonų įtaka nusileidžiant sėklidėms į kapšelį. Svarbiausi kriptorchizmo rizikos veiksniai: mažas naujagimio svoris ir vyresnis motinos amžius. Kiti įtariami vidiniai ir išoriniai veiksniai diskutuotini. Padidėjusios sėklidės vėžio rizikos nebenustatoma, jei kriptorchizmas sėkmingai pašalintas iki vienuoliktos metų. Orchidopeksijos metu atliekama biopsija, atrodo, yra didelės sėklidės vėžio rizikos veiksnys, todėl patariama ją atlikti tik kliniškai įtartinais atvejais. Reikšminiai žodžiai: kriptorchizmas, sėklidės vėžys, kriptorchizmo ir vėžio rizikos veiksniai, gydymas Cryptorchismus and testicular cancer Kastytis Gricius, Laima Griciūtė Children’s hospital of Vilnius university, Santariškių str. 7, LT-08406 Vilnius, Lithuania Oncology Institute of Vilnius University, Santariškių str. 1, LT-08660 Vilnius, Lithuania Cryptorchidism is important clinical problem with an increased risk of testicular cancer and reduced fertility. Aethiology of cryptorchidism as well as exact mechanisms remain obscure. Evidently aethiology is multifactorial. Abnormal action of hypothalamo – pituitary – gonadal axis is associated with cryptorchidism outcome. Important role of hormones in testicular descent was proven. The main risk factors of cryptorchidism are low birthweight and higher maternal age. Other internal and external risk factors are under discussion. No increased risk of testicular cancer was observed among men whose cryptorchidism had been successfully resolved by their 11th birtday. Biopsy performed during orchidopexy seems to be strong risk factor for testicular cancer, it should be advised in doubtful cases only. Keywords: cryptorchismus, testicular cancer, risk factors, treatment