Ūminio pankreatito etiopatogenezė - Šileikis, Audrius (Lietuvos chirurgija, 2006)
Audrius Šileikis Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Pilvo chirurgijos centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El paštas: audrius.sileikis@santa.lt Ūminis pankreatitas – tai liga, kurios metu pažeidžiama ne tik kasa, bet ir kiti organai, o sutrikus jų veiklai žmogus gali mirti. Todėl žinant ligos priežastis ir jos raidos mechanizmą galima išvengti mirtinų komplikacijų. Per pastaruosius du dešimtmečius atlikta nemažai mokslinių tyrinėjimų, leidusių geriau pažinti procesus, vykstančius sergant ūminiu pankreatitu. Jie ir pateikti šiame straipsnyje. Reikšminiai žodžiai: ūminis pankreatitas, citokinai Etiopathogenesis of acute pancreatitis Audrius Šileikis Center of Abdominal Surgery, Vilnius University Hospital "Santariškių klinikos", Vilnius, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: audrius.sileikis@santa.lt Acute pancreatitis is a disease which damages not only the pancreas, but also the other organs, through the functional derangement of which a person may die. Thus, the knowledge of the causes of the disease and the mechanism of the development of the illness itself may help to avoid the threatening inevitable complications. A number of scientific investigations, which contributed to understanding the processes going on in the course of acute pancreatitis have been carried out within the recent twenty years; they are discussed in the paper. Key words: acute pancreatitis, cytokine