Kairiojo skilvelio geometrijos ir tūrio atkūrimo operacija: priešoperaciniai ir operaciniai rizikos veiksniai - Kalinauskas, Gintaras; Samalavičius, Robertas; Valaika, Arūnas; Norkūnas, Gediminas; Verižnikovas, Jurgis; Uždavinys, Giedrius (Lietuvos chirurgija, 2007)
Gintaras Kalinauskas1, Robertas Samalavičius2, Arūnas Valaika1, Gediminas Norkūnas1, Jurgis Verižnikovas3, Giedrius Uždavinys1 1 Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius 2 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos, Anesteziologijos, intensyviosios terapijos ir skausmo gydymo centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius 3 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Širdies chirurgijos centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius El paštas: chirurgai@santa.lt Įvadas / tikslas Ligoniams, kuriems yra poinfarktinė kairiojo skilvelio remodeliacija, reikalinga kairiojo skilvelio geometrijos ir tūrio atkūrimo operacija (Dor procedūra). Parenkant ligonius operacijai svarbu išsiaiškinti, kurie iš priešoperacinių ir operacinių rizikos veiksnių labiausiai turi įtakos operaciniam mirštamumui. Ligoniai ir metodai Tai retrospektyvus tyrimas. Ligoniai buvo operuoti laikotarpiu nuo 2000 metų sausio 1 dienos iki 2006 metų gruodžio 31 dienos. Išnagrinėti 88 ligonių, 69 vyrų ir 19 moterų, kurių amžiaus vidurkis 64,5±9,8 metų ir jiems atliktos aortos vainikinių arterijų jungčių suformavimo ir kairiojo skilvelio geometrijos ir tūrio atkūrimo operacijos (Dor procedūra), priešoperaciniai ir operaciniai duomenys. Rezultatai Iš 88 operuotų ligonių šeši ligoniai mirė, mirštamumas 6,8%. Mirusių ligonių priešoperacinės būklės EuroSCORE įvertinimo balas reikšmingai skyrėsi nuo išgyvenusiųjų (p = 0,0180), tai buvo sunkesni, didesnės rizikos ligoniai. Išaiškėjo, kad mirę ligoniai buvo dažniau operuoti skubos tvarka (p = 0,0077). Jų operacijos truko ilgiau, ilgesnė buvo ir jų dirbtinė kraujo apytaka. Išvados EuroSCORE balais vertinamas priešoperacinės būklės sunkumas, skubi operacija, ilgas operacijos ir dirbtinės kraujo apytakos laikas yra gana reikšmingi veiksniai vertinant operacijos riziką. Pagrindiniai žodžiai: kairiojo skilvelio geometrijos ir tūrio atkūrimo operacija Left ventricular reconstruction: preoperative and operative risk factors Gintaras Kalinauskas1, Robertas Samalavičius2, Arūnas Valaika1, Gediminas Norkūnas1, Jurgis Verižnikovas3, Giedrius Uždavinys1 1 Vilnius University, Cardiac Surgery Centre, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania 2 Vilnius University Hospital „Santariškių klinikos“, Centre of Anaesthesiology, Intensive Therapy and Pain Management, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania 3 Vilnius University Hospital „Santariškių klinikos“,Cardiac Surgery Centre, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius, Lithuania E-mail: chirurgai@santa.lt Background / objective The dor procedure is a surgical option in patients with coronary artery disease and postinfarction left ventricular aneurysm. The aim of this study was to evaluate our clinical experience in this procedure and determine risk factors for in-hospital mortality. Patients and methods This was a retrospective investigation. From January 1, 2000 to December 31, 2006, surgical ventricular restoration was performed in 88 patients (69 males), mean age 64.5 ± 9.8 (42–80) years. Patient with valve repair or replacement were excluded from the study. Results All patients underwent the Dor procedure with coronary artery bypass grafting. Crude mortality rate was 6.8%. Higher EuroSCORE, longer operation and cardiopulmonary bypass time and emergency surgery were univariate predictors of in-hospital mortality. Conclusions The Dor procedure with myocardial revascularization can be performed with acceptable mortality in this high risk group of patients. Higher EuroSCORE, longer operation and cardiopulmonary bypass time and emergency surgery increase the risk of in-hospital mortality. Key words: Dor procedure