Tulžies akmenų sukeltas plonosios žarnos nepraeinamumas - Stašinskas, Algimantas; Stanaitis, Juozas (Lietuvos chirurgija, 2005)
Algimantas Stašinskas, Juozas Stanaitis Vilniaus universiteto Bendrosios ir plastinės chirurgijos, ortopedijos, traumatologijos klinika, Vilniaus universitetinė greitosios pagalbos ligoninė, Šiltnamių g. 29, LT-04130 Vilnius El paštas: lukas1@centras.lt Tikslas Išnagrinėti retus mechaninio žarnų nepraeinamumo atvejus. Ligoniai ir metodai 1991–2005 metais buvo aštuoni plonųjų žarnų mechaninio nepraeinamumo atvejai, sukelti tulžies akmenų: 7 moterims ir 1 vyrui. Išnagrinėtos ligos istorijos. Tyrimas – retrospektyvusis. Rezultatai Vidutinis ligonių amžius – 76,7 metų. Visi ligoniai buvo operuoti skubiai, esant ūminei žarnų nepraeinamumo klinikai. Dviem atvejais operacijos metu pavyko akmenis, įstrigusius valva ileocaecalis srityje, nustumti į storąją žarną, keturiais atvejais apsiribota tik enterolitotomija, vienu atveju atlikta plonosios žarnos rezekcija dėl jos gangrenos, vienu atveju – enterolitotomija ir panaikinta biblioenterinė fistulė. Pastarieji du ligoniai mirė. Išvada Esant mechaniniam žarnų nepraeinamumui, sukeltam tulžies akmenų, reikėtų apsiriboti vien enterolitotomija. Reikšminiai žodžiai: žarnų nepraeinamumas, tulžies akmenys, nepraeinamumas Bowel obstruction caused by biliary stones Algimantas Stašinskas, Juozas Stanaitis Vilnius University, Clinic of General and Plastic Surgery, Orthopaedics, Traumatology, Vilnius University Emergency Hospital, Šiltnamių str. 29, LT-04130 Vilnius, Lithuania E-mail: lukas1@centras.lt Objective Bowel obstruction caused by biliary stones is evaluated. Patients and methods There were 8 cases of acute bowel obstruction caused by biliary stones in 1991–2005 (7 females and 1 male). A retrospective study was performed on the basis of medical documentation. Results Only in two cases cholelithiasis was diagnosed but not referred as a cause of bowel obstruction before operation. The patients were operated on in all cases. The bigger stones (4 × 5 cm) were found in the jejunum, 2.5 × 4 cm in the ileum or ileocecal valve. The stones were pushed forward to cecum only in two cases. Enterotomy with stone extraction was necessary in four cases. Two patients died because of hepatorenal insuffitiency and Mendelson’s syndrom. There were cases of wound infection among the survivors. Conclusion Enterolithotomy alone should be done in cases of bowel obstruction caused by biliary stones. Keywords: gallstone ileus, small bowel obstruction