Pirmųjų laparoskopinių varikocelektomijų patirtis - Keina, Vytautas; Kryžauskas, Vilimantas (Lietuvos chirurgija, 2004)
Vytautas Keina, Vilimantas Kryžauskas Sveikatos priežiūros tarnybos prie VRM Respublikinės Vilniaus ligoninės Chirurgijos skyrius, Žygimantų g. 8, LT-01102 Vilnius El paštas: keiniokas@takas.lt Įvadas / tikslas Sėklinio virželio venų išsiplėtimas – varikocelė būdinga 15% vyrų. Ji yra 40% vyrų nevaisingumo priežastis. Šios ligos gydymo metodai: skleroterapija, atviroji chirurgija (Lopatkino, Ivanisevičiaus, Palomo metodais). Tobulėjant operacinei įrangai, naudojama mikrochirurginė technika ar laparoskopas. Šio darbo tikslas – įvertinti varikocelės gydymo pranašumus, operuojant laparoskopu. Ligoniai ir metodai SPT prie VRM Respublikinėje Vilniaus ligoninėje 2003 m. birželio 19 d. buvo atlikta pirmoji, o iki metų pabaigos – dar 13 laparoskopinių varikocelektomijų. Visiems ligoniams buvo kairės pusės II–IIIo varikocelės, 75% jų diagnozuota profilaktinio patikrinimo metu. Operacijos buvo atliekamos Palomo metodu. Rezultatai Ligoniai išrašyti į namus praėjus 2,1 dienos, po operacijos vartota vidutiniškai 1,5 dozės analgetikų (ketanovo, dolsino), operacijos trukmė nuo 60 min. sutrumpėjo iki 25 min. Ankstyvųjų pooperacinių komplikacijų nepasireiškė. Išvados Laparoskopinės varikocelektomijos pranašumai: maža operacinė pilvo sienos trauma lemia nestiprius skausmus po operacijos, greitą darbingumo grįžimą, puikų kosmetinį rezultatą, taigi ir ekonominį efektą. Įvaldžius operacinę techniką, labai sutrumpėjo operacijos trukmė. Reikšminiai žodžiai: varikocelė, laparoskopija, varikocelektomija Experience of first laparoscopic varicocelectomies Vytautas Keina, Vilimantas Kryžauskas Background / objective The enlargement of the veins that drain the testicles (varicocele) occurs in 15% of males. In 40% it is the cause of infertility in males. The methods of its treatment are: scleroterapy, open surgery (of Lopatkin, Ivanisevic, Palom) performed through a section. With the improvement of surgical equipment, microsurgical technique or laparoscopy are used. The aim of this work was to estimate the advantages of laparoscopic varicocelectomy. Patients and methods In the Republican Hospital of Ministry of Internal Affairs, on 19 June 2003 was performed the first, and by the end of the year another 13 laparoscopic varicocelectomies were performed. In all patients varicoceles were left side II–IIIo, 75% of them were diagnosed during preventive health check. The operations were performed by the Palom method. Results Postoperative bed stay was 2.1 days, after surgery on average 1.5 of a dose of analgesics was used, the duration of the operation was shortened from 60 min to 25 min. No early postoperative complications were observed. Conclusions Laparoscopic varicocelectomy diminishes the surgical trauma of the abdomen wall, postoperative pains, ensures a fast restoring of the ability to work, gives a perfect cosmetic result, and consequently an economic effect. With mastering the surgical technique the duration of the operation is shortened significantly. Keywords: varicocele, laparoscopy, varicocelectomy