Įgimta dvylikapirštės žarnos obstrukcija dėl preduodeninės vartų venos ir atvirkštinės skrandžio ir blužnies padėties - Gurskas, Pranas; Trainavičius, Kęstutis; Ivanauskas, Aidas; Strumila, Arūnas (Lietuvos chirurgija, 2010)
Pranas Gurskas, Kęstutis Trainavičius, Aidas Ivanauskas, Arūnas Strumila Vilniaus universiteto Vaikų ligų klinikos Vaikų chirurgijos centras, Santariškių g. 7, LT-2600 Vilnius El paštas: kestutis.trainavicius@vuvl.lt Įvadas / tikslas Preduodeninė vartų vena (PDVV) yra labai reta įgimta anomalija. Literatūroje aprašyta per 80 atvejų. Preduodeninė vartų vena dažniausiai nesukelia jokių klinikinių simptomų. Tik nedaugeliui pacientų ji gali būti dvylikapirštės žarnos nepraeinamumo priežastis. Tyrimo tikslas – aprašyti labai retą, įgimtą dvylikapirštės žarnos obstrukcijos priežastį ir pasidalyti šios anomalijos diagnostikos ir gydymo patirtimi. Ligoniai ir metodai Mes gydėme du pacientus dėl dvylikapirštės žarnos nepraeinamumo, kurio priežastis – preduodeninė vartų vena kartu su atvirkštine skrandžio ir blužnies padėtimi, nevisiškas žarnyno posūkis. Rezultatai Naujagimis ir 1 metų 4 mėnesių mergaitė buvo operuoti dėl preduodeninės vartų venos, sukėlusios dvylikapirštės žarnos obstrukciją. Abiem vaikams buvo atliktos duodenoduodenostomijos. Pooperacinė abiejų ligonių eiga buvo sklandi. Vaikai pradėjo normaliai valgyti, nustojo vemti, ėmė priaugti svorio. Išvados Duodenoduodenostomija yra veiksminga operacija gydant dvylikapirštės žarnos obstrukciją dėl preduodeninės vartų venos. Reikšminiai žodžiai: įgimtas dvylikapirštės žarnos nepraeinamumas, preduodeninė vartų vena Congenital duodenal obstruction due to preduodenal portal vein, associated with situs inversus of stomach and spleen Pranas Gurskas, Kęstutis Trainavičius, Aidas Ivanauskas, Arūnas Strumila Vilnius University Children’s Hospital, Center of Pediatric Surgery, Santariškių Str. 7, LT-2600 Vilnius, Lithuania E-mail: kestutis.trainavicius@vuvl.lt Background / objective Preduodenal portal vein (PDPV) is a rare congenital anomaly. There are only 80 cases described in the world literature. The presence of this anomaly is rarely recognized as an emergency condition, and it can manifest as duodenal obstruction in very few patients. The aim of our study was to descibe this uncommon reason for duodenal obstruction and to share experience in recognizing and treating this pathology. Patients and methods Authors present two cases of duodenal obstruction caused by the preduodenal portal vein and associated with the inverted gastric and spleen position and malrotation of the gut. Results A male newborn and a 1 yr 4 mon old girl were operated on due to duodenal obstruction caused by the preduodenal portal vein. Both patients received a duodenoduodenostomy procedure. The recovery was uneventful. The patients became free of symptoms, returned to oral feeds, started to thrive. Conclusions Duodenoduodenostomy is a safe and effective procedure in treating duodenal obstruction caused by the preduodenal portal vein. Key words: duodenal obstruction, preduodenal portal vein