Lateralinė sfinkterotomija išangės įplėšai gydyti: asmeninė patirtis (2000–2002 metai) - Samalavičius, Narimantas Evaldas (Lietuvos chirurgija, 2003)
Narimantas Evaldas Samalavičius Vilniaus centro universitetinės ligoninės Chirurgijos skyriaus Koloproktologijos poskyris Žygimantų g. 3, LT–2001 Vilnius El paštas: narimantsam@takas.lt Tikslas Išnagrinėti 2000–2002 metais nuo išangės įplėšos operuotų ligonių gydymo rezultatus. Ligoniai ir metodai Lateralinė sfinkterotomija atlikta 46 ligoniams: 26 moterims ir 20 vyrų. Jų amžius – nuo 31 iki 77 metų, vidurkis – 50 metų. Hospitalizacija truko nuo 1 iki 7 dienų, vidutiniškai 1,8 dienos. 24 (52,2%) ligoniai operuoti taikant vietinę, 17 (37%) – bendrąją, 3 (6,5%) – spinalinę ir 2 (4,3%) – epidurinę nejautrą. 14 (30,4%) ligonių atliktos simultaninės operacijos. Komplikacijų nebuvo. Visiems ligoniams 2003 metų vasarį išsiųsti klausimynai. Rezultatai Apklausoje dalyvavo 28 (60,1%) ligoniai iš 46 operuotųjų. Chirurginiu gydymu buvo patenkinti 27 (96,4%) ligoniai, o nepatenkintas – vienas (3,6%). Po operacijos 21 (75%) ligoniui skundai visiškai išnyko, 4 (14,2%) nurodė diskomfortą išangės srityje, o 3 ligoniai (10,7%) – tam tikro intensyvumo išangės skausmą ir kraujavimą. Sutrikusia po operacijos išangės raukų funkcija skundėsi iš viso 3 (10,7%) ligoniai. Pagal Klivlendo išmatų nelaikymo klasifikaciją, vienam ligoniui išmatų nelaikymas įvertintas 1 balu, vienam – 2 balais ir vienam – 4 balais. Išvados Lateralinė sfinkterotomija yra saugi ir veiksminga operacija išangės įplėšai gydyti. Kadangi kai kuriems ligoniams po operacijos pasireiškia nors ir nedidelis išmatų nelaikymas, prieš taikant chirurginį gydymą būtina išbandyti konservatyvaus gydymo priemones. Prasminiai žodžiai: išangės įplėša, lateralinė sfinkterotomija, rezultatai, išmatų nelaikymas Lateral sphincterotomy for anal fissure: personal experience (2000–2002) Narimantas Evaldas Samalavičius Objective The aim of the study was to evaluate the long-term results after lateral sphincterotomy for anal fissure for the period January 2000 to December 2002. Patients and methods Operated on were 46 patients (26 women and 20 men, age range 31–77, mean 50 years). In-hospital stay lasted 1 to 7 days, mean 1.8 days. Twenty-four patients (52.2%) were operated on under local, 17 (37%) under general, 3 (6.5%) under spinal and 2 (4.3%) under epidural anesthesia; 14 (30.4%) patients underwent simultaneous anorectal surgery. No complications occurred. All patients received a questionnaire by mail in February 2003. Results Of 46 patients, 28 (60.1%) responded, of them 27 (96.4%) were satisfied with the results of surgery and 1 (3.6%) was not. Twenty-one patients (75%) noted a full resolution of symptoms, 4 (14.2%) noted a minor anal discomfort and 3 (10.7%) a certain degree of anal pain and haemorrhage. Anal incontinence was present in 3 (10.7%) cases: according to Celveland Continence Score, 1 point in one case, 2 points in one case and 4 points in one case. Conclusions Lateral sphincterotomy was a safe and effective surgical option for anal fissure. As in some patients certain loss of anal control is unavoidable, conservative mesures should be administered prior to surgical treatment. Keywords: anal fissure, lateral sphincterotomy, results, incontinence