Plaučių metastazių chirurginio gydymo rezultatai - Jackevičius, Algirdas; Cicėnas, Saulius; Piščikas, Dainius (Lietuvos chirurgija, 2003)
Algirdas Jackevičius, Saulius Cicėnas, Dainius Piščikas Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Torakalinės chirurgijos ir onkologijos skyrius Santariškių g. 1, LT-2600 Vilnius El paštas: algirdasj@is.lt Įvadas / tikslas Apie plaučių metastazių iš kitų organų gydymą esama įvairių nuomonių. Norime pasidalyti savo patirtimi, susijusia su chirurginiu plaučių metastazių gydymu. Straipsnyje aprašome plaučių metastazių gydymo taktiką, pateikiame vėlyvuosius gydymo rezultatus. Ligoniai ir metodai Straipsnyje nagrinėjami 1998–2002 metais gydyti 168 ligoniai, kuriems buvo diagnozuotos kitų organų navikų metastazės plaučiuose. Tarp jų buvo 81 vyras ir 87 moterys. Vyrų amžiaus vidurkis – 55,4 metų (jauniausias – 23, vyriausias – 83 metų). Moterų amžiaus vidurkis – 48,5 metų (jauniausia – 23, vyriausia – 77 metų). Moterų plaučių metastazių priežastys buvo tokios: krūties vėžys – 37 atvejai, kiaušidžių – 9, gimdos – 8, inkstų – 8, kito plaučio – 5, kepenų – 3, gaubtinės žarnos – 3, tiesiosios žarnos – 3, minkštųjų audinių sarkomos – 3, melanoma – 2; nosiaryklės, skrandžio, kaulų sarkomos, skydliaukės navikų buvo po vieną atvejį. Dažniausios vyrų plaučių metastazių priežastys buvo šių organų ir audinių navikai: inksto – 17 atvejų, kito plaučio – 13, sėklidžių – 9, gerklų – 6, tiesiosios žarnos – 5, kaulų sarkomų – 4, skydliaukės – 5, prostatos – 5, gaubtinės žarnos – 4, minkštųjų audinių – 3, skrandžio – 2, antinksčių – 2, melanomos, burnos ertmės, šlapimo pūslės – po vieną atvejį. Ligoniams buvo atliktos šios operacijos: pulmonektomija – 5, lobektomija – 31, segmentektomija – 40, atipinė plaučių rezekcija – 14, metastazių pašalinimas – 11, torakotomija – 26. Videotorakoskopija ir talko insufliacija atlikta 38 ligoniams. Po operacijos 12 ligonių buvo papildomai gydyti chemoterapija ir aktinoterapija. Rezultatai Nuo vėžio progresavimo mirė 40 ligonių. Jų vidutinė gyvenimo trukmė po operacijos – 7,3 mėn. (minimali – 1, maksimali – 27 mėn.). Operacijos apimtis turėjo įtakos ligonių gyvenimo trukmei. Po lobektomijų vidutinė ligonių gyvenimo trukmė buvo 12,4 mėn., po segmentektomijų – 10,2 mėn., po atipinių plaučių rezekcijų – 10,5 mėn. Ligoniai, kuriems buvo atliktos tik torakotomijos (kai nebuvo galimybės pašalinti metastazių), išgyveno vidutiniškai 8,5 mėn. Blogiausi gydymo rezultatai buvo tais atvejais, kai parietalinėje ir visceralinėje pleuroje buvo matoma daug metastazių ir tokio navikinio pleuros pažeidimo sąlygomis buvo konstatuojamas vėžinis pleuritas. Po videotorakoskopijų, kurių metu buvo patikslinama pleurito priežastis ir atliekama talko insufliacija į pleuros ertmę, ligonių gyvenimo vidutinė trukmė buvo mažiausia – 3,4 mėnesio. Išvados Pavienių plaučių metastazių chirurginis šalinimas pailgina ligonių gyvenimo trukmę. Geriausi gydymo rezultatai gauti chirurgiškai pašalinus kolorektinio ir inksto vėžio ligonių plaučių pavienes metastazes. Blogiausi gydymo rezultatai buvo ligonių, sergančių kiaušidžių, krūties vėžiu ir melanoma, nes joms dažniausiai atsiranda dauginės plaučių metastazės. Esant naviko diseminacijai pleuroje ir pleuritui, rekomenduojame videotoraskopijos metu įpūsti į pleuros ertmę talko. Prasminai žodžiai: plaučių metastazės, chirurginis gydymas, papildomasis gydymas, vėlyvieji gydymo rezultatai Results of surgical treatment for pulmonary metastases Algirdas Jackevičius, Saulius Cicėnas, Dainius Piščikas Background / objective Treatment of metastases in lung from other organs is serious clinic problem. There are controversies about the surgical treatment of metastases in lung. In this paper we have taken our data about the surgical treatment of metastases in lung from other organs. Methods of treatment of metastases in lung and the follow-up results are presented. Patients and methods In the Thoracic Clinic of Institute of Oncology Vilnius University in the course of 1998–2002 168 patient (pts) with metastases in lung from other tumors were treated surgically. There were 81 males and 87 females. Mean age of males was 59.5 years (range 23–83 years). Mean age of females was 55.1 years (range 23–77 years).The most common primary tumor in females was cancer of breast – 37 pts, from ovarian – 9, from uterus – 8, from renal cell – 8, from other lung – 5, from hepatobiliary – 3, from colon – 3, from rectal – 3, from sarcoma of soft tissue – 3, melanoma – 2, from nasopharynx, thyroid, stomach, osteosarcoma – 1. In males: renal cell – 17 cases, from other lung – 13, from colorectal – 9, from testis – 9, from larynx – 6, from thyroid – 5, from osteosarcoma – 5, from prostate – 5, from sarcoma of soft tissue – 3, stomach – 2, adrenal – 2, from bladder, melanoma, oral cavity – 1. Surgical treatment: in 5 cases – pneumonectomy, 31 – lobectomy , 40 – segmentectomy, 14 – wedge resection, 11 – metastasectomy, 26 – thoracotomy, 38 – videothoracoscopy with insufflation of talc. Results 40 pts died from the progression of disease, median survival – 7.5 month (range 1–27 month). The follow-up results were better after the radical operations: median survival of pts after lobectomy was 12.4 months, after segmentectomy – 10.2 months, after wedge resection – 10.5 months. In the cases of pleural dissemination the pts lived 3,4 months. Conclusions Surgical treatment of solitary metastases in lung is favourable for life prolongation of patients. The best follow-up results were received after surgical treatment of solitary metastases in lung in pts with colorectal and renal cell carcinoma. The follow-up results are unsatisfactory of pts with ovarian, breast carcinoma and melanoma. In many cases of this carcinoma was pleural dissemination with metastases. Insufflation of talc is recommended to patients with pleural effusion. Keywords: metastases in lung from other tumors, primary tumors from other organs, surgical treatment, adjuvant therapy, follow-up results