Hemorojaus gydymas sudėtiniu preparatu Ginkor Fort - Poškus, Tomas; Samalavičius, Narimantas Evaldas; Žeromskas, Paulius; Šiugžda, Remigijus (Lietuvos chirurgija, 2003)
Tomas Poškus1, Narimantas Evaldas Samalavičius1, Paulius Žeromskas2, Remigijus Šiugžda3 1 Vilniaus centro universitetrinės ligoninės Chirurgijos skyrius, 2 Vilniaus universiteto ligoninės "Santariškių klinikos" Pilvo chirurgijos ir gastroenterologijos klinika 3 Kauno medicinos universiteto Bendrosios chirurgijos klinika Tikslas Įvertinti "Beaufour Ipsen" firmos gaminamo preparato Ginkor Fort veiksmingumą gydant hemorojų. Metodas Trijose skirtingose ambulatorinio gydymo įstaigose buvo gydyti 48 ligoniai. Apklausus ir apžiūrėjus ligonius, jiems būdavo skiriama po vieną kapsulę Ginkor Fort tris kartus per dieną. Vienoje Ginkor Fort kapsulėje yra 14 mg Ginkgo Biloba ekstrakto, 300 mg heptaminolio ir 300 mg trokserutino. Tas pats koloproktologas apžiūrėdavo ligonius po 7 ir 15 dienų, įvertindavo ligonių savijautos ir objektyvaus tyrimo pokyčius. Rezultatai Buvo gydytos 27 moterys ir 21 vyras, vidutinis jų amžius – 47 (20–74) metai. Kraujavimas ir skausmas vartojant vaistą statistiškai reikšmingai sumažėjo per pirmą gydymo savaitę ir mažėjo toliau po dviejų savaičių. Tenezmai, niežėjimas ir išskyros gerokai sumažėjo po dviejų gydymo savaičių. Statistiškai patikimai hemorojaus laipsnis sumažėjo po 15 gydymo dienų. Koloproktologas nurodė, kad 23 ligonių (47,9 %) gydymo rezultas buvo labai geras ir 21 ligonio (43,8 %) – geras; iš viso 44 iš 48 ligonių (91,7 %). Patenkinamas funkcinis rezultas buvo kitų 4 ligonių (8,3 %). Objektyvaus tyrimo pokyčiai gydančių koloproktologų apibūdinti kaip labai geri – 18 (37,5 %) ir kaip geri – 20 (41,7 %) ligonių; iš viso 38 iš 48 ligonių (79,2 %). Patenkinami objektyvaus tyrimo rezultatai buvo 7 (14,6 %) ir blogi – 3 (6,6 %) ligonių. Išvados Vartojant Ginkor Fort statistiškai reikšmingai sumažėjo hemorojaus simptomai: kraujavimas ir skausmas – po 1 gydymo savaitės, o niežėjimas, išskyros ir tenezmai – po 2 gydymo savaičių. Vartojant Ginkor Fort sumažėjo hemorojaus iškritimo laipsnis po 2 savaičių. Hemorojus turėtų būti konservatyviai gydomas koloproktologo konsultacijos laukiantiems ligoniams, taip pat tiems, kurie atsisako invazinio ar operacinio gydymo. Prasminiai žodžiai: hemorojus, konservatyvus gydymas, Ginkor Fort. Treatment of hemorrhoids with the composite medication Ginkor Fort Tomas Poškus, Narimantas Evaldas Samalavičius, Paulius Žeromskas, Remigijus Šiugžda Background / objective To evaluate the effectiveness of the Ginkor Fort medication (Beaufour Ipsen) for the outpatient treatment of hemorrhoids. Methods Forty-eight patients were treated in three different outpatient clinics. The history and symptoms were taken and the patients were given Ginkor Fort (Beaufour Ipsen) 1 capsule 3 times a day. The patients were interviewed and seen by the same coloproctologist after 7 and 15 days of treatment, and changes in symptoms and objective evaluation were noted. Results Its use significantly reduced symptoms of bleeding and pain after the first week of treatment and continued to reduce it after two weeks. Other symptoms such as tenesmus, pruritus and discharge were significantly reduced after two weeks of treatment. A significant reduction of the degree of hemorrhoids was noted after 15 days of treatment. Treating coloproctologists evaluated the functional result as very good in 23 patients (47.9%) and as good in 21 (43.8%), on the whole – 44 of 48 patients (91.7%). Satisfactory result was obtained in the remaining 4 patients (8.3%). Clinical result of the treatment was determined as very good in 18 (37.5%) and as good in 20 (41.7%) patients, in total in 38 of 48 patients (79.2%). The results were satisfactory in 7 (14.6%) and bad in 3 (6.3%) patients. Conclusions 1. The use of Ginkor Fort medication statistically significantly reduced the symptoms of hemorrhoids (bleeding and pain) after the first week and continued to reduce them after two weeks; pruritus, discharge and tenesmus were reduced after two weeks of treatment. 2. The use of Ginkor Fort medication decreased the level of prolapse after two weeks of treatment. 3. Conservative treatment of hemorrhoids should be reserved for the patients that present with symptomatic hemorrhoids until they get the consultation from coloproctologist and for those, who refuse invasive or operative treatment of hemorrhoids. Keywords: hemorrhoids, conservative treatment, Ginkor Fort.