Endoskopinis virškinamojo trakto fistulių, perforacijų ir anastomozių nepakankamumo gydymas naudojant OTSC kabutę (OVESCO) - Radžiūnas, Gintautas; Kildušienė, Inga; Stanaitis, Juozas; Krasauskas, Arnoldas; Samalavičius, Narimantas Evaldas (Lietuvos chirurgija, 2014)
Įvadas / tikslas OTSC (Over-The-Scope Clip, Ovesco Endoscopy GmbH, Tuebingen, Vokietija) – tai naujas endoskopinis virškinamojo trakto vientisumo atkūrimo būdas, naudojant endoskopinę kabutę, stipriau ir plačiau suspaudžiančią defekto kraštus, palyginti su įprastine per endoskopo kanalą uždedama kabute. OTSC naudojama su lanksčiais endoskopais šiais atvejais: 1) ūminiam kraujavimui stabdyti, 2) kiauriniam virškinamojo trakto defektui užverti, 3) audiniams suspausti ir suartinti, 4) endoskopinių ir chirurginių intervencijų komplikacijoms gydyti. Publikacijos tikslas – retrospektyvioji OTSC naudojimo virškinamojo trakto vientisumui atkurti analizė. Rezultatai Nuo 2013 m. kovo iki 2014 m. vasario Vilniaus universiteto Onkologijos institute ir Vilniaus universiteto Santariškių klinikose naudojant OTSC kabutes gydyti 9 ligoniai, iš jų 6 vyrai ir 3 moterys. Ligonių amžius – 35–86 metai. Indikacijos atlikti procedūrą: anastomozių nepakankamumas po stemplės rezekcijos, skrandžio rezekcijos ir gastrektomijos (4 atvejai), skrandžio ir dvylikapirštės žarnos perforacijos po daugybinių operacijų dėl nekrozinio pankreatito (2 atvejai), lėtinės fistulės po stemplės rezekcijos ir po stemplės užsiuvimo po perforacijos dėl svetimkūnio (2 atvejai) ir nusileidžiančiosios storosios žarnos perforacija atliekant endoskopinę polipektomiją (1 atvejis). Virškinamojo trakto defektas visiškai užvertas 7 iš 9 atvejų, užvėrimo adekvatumas patikrintas suleidus rentgenokontrastinės medžiagos ar metileno mėlio tirpalo iškart po procedūros. Iš viso 9 pacientams buvo dėta 12 kabučių. Vėlyvuoju laikotarpiu fistulė užsivėrė 7 iš 9 atvejų, vienu nekrozinio pankreatito atveju fistulė atsinaujino kitoje vietoje ir 1 atveju nepavyko užverti didelio anastomozės defekto. Išvados OTSC kabutė – naujas efektyvus endoskopinis virškinamojo trakto fistulės, perforacijos ar anastomozės nepakankamumo gydymo būdas. Fistulė, perforacija ar anastomozės nepakankamumas sėkmingai užverti 7 iš 9 ligonių (78 %). Endoscopic treatment of fistulae, perforations and anastomotic leaks of the digestive tract with the OTSC clip (OVESCO) Gintautas Radžiūnas, Inga Kildušienė, Juozas Stanaitis, Arnoldas Krasauskas, Narimantas Evaldas Samalavičius Background / objective OTSC (Over-The-Scope Clip, Ovesco Endoscopy GmbH, Tuebingen, Germany) is a new endoscopic method of the restitution of the gastrointestinal tract integrity, which offers a new class of endoscopic clips providing for significantly more strength and a better tissue capture as compared to the conventional clips delivered through the working channel of a flexible endoscope. The OTSC System could be used in flexible endoscopy for 1) acute bleeding, 2) full thickness wall closure, 3) compression as well as approximation of tissue, and 4) management of complications after endoscopic or surgical interventions. The aim of the presentation is a retrospective analysis of the restitution of digestive tract integrity with OTSC System. Results 2013.03–2014.02 in Vilnius University Hospital Santariskiu Klinikos and Institute of Oncology, Vilnius University, 9 patients were treated with the OTSC System. There were 6 males and 3 females, age range 35–86 years. Indications for the procedure were: 4 anastomotic leaks and subacute fistulas after esophageal resection, gastrectomy and partial gastrectomy, 2 perforations due to necrotic pancreatitis after multiple operations – stomach and duodenum, 2 chronic fistulae after esophageal resection, suture of esophageal perforation due to a foreign body, and 1 acute perforation of the descending colon during colonoscopic polypectomy. Initial success was achieved in 7 out of 9 cases; the completeness of closure was checked radiologically or injecting a methylene-blue solution immediately after a clip application. The total number of clips was 12. At the follow-up, in 7 cases out of 9 no fistula/dehiscence was present, in one case of necrotizing pancreatitis a new fistula developed in another place and we didn’t succeed to close, one case with a large leak. Conclusions The OTSC System is a new efficient endoscopic means of closing a leak, fistula or perforation. A complete fistula / leak / perforation closure was achieved in 7 out of 9 (78%) cases by using the OTSC System.