Nėščiųjų ir pagimdžiusiųjų hemorojus ir išangės įplėša: paplitimas, rizikos veiksniai bei įtaka moters gyvenimo kokybei - Bužinskienė, Diana; Drąsutienė, Gražina; Poškus, Tomas (Lietuvos chirurgija, 2014)
Šio straipsnio tikslas – apžvelgti literatūrą, nagrinėjančią nėščiųjų hemorojaus ir išangės įplėšos paplitimą, priežastis, dažnį, rizikos veiksnius bei šių ligų įtaką moterų gyvenimo kokybei. Išangės ligos (hemorojus ir išangės įplėša) tiek nėštumo metu, tiek laikotarpiu po gimdymo yra dažna patologija, kuriai vis dar stinga tiek koloproktologų, tiek akušerių ginekologų dėmesio. Šiuo metu nėra tyrimų, kuriuose perspektyviuoju būdu nėštumo metu ir po gimdymo būtų vertinamas išangės ligų atsiradimas, nustatomi jų rizikos veiksniai. Labai svarbu ištirti ir įvertinti šių ligų paplitimą Lietuvoje ir rizikos veiksnius, jų ryšį su nėštumo ir gimdymo veiksniais, laiku šias ligas diagnozuoti ir gydyti bei atrasti priemonių, kaip jų išvengti, taip pagerinant moterų gyvenimo kokybę ne tik nėštumo ir gimdymo metu, bet ir laikotarpiu po gimdymo. Reikšminiai žodžiai: hemorojus, išangės įplėša, nėštumas, gimdymas, rizikos veiksniai, gyvenimo kokybė Hemorrhoids and anal fissures during pregnancy and after childbirth: prevalence, risk factors and impact on women’s quality of life Diana Bužinskienė, Gražina Drąsutienė, Tomas Poškus The aim of this study was to review the literature regarding the incidence, prevalence, risk factors of hemorrhoids and anal fissures during, before, and after pregnancy and their impact on the quality of life of women.Both hemorrhoids and anal fissures are common during and after pregnancy; however, they are frequently overlooked by both coloproctologists and gynecologists. There are no prospective cohort studies of perianal diseases during and after pregnancy with an emphasis on identifying the possible risk factors. Thus, it is important to identify the incidence and risk factors of perianal diseases in Lithuania and to find the factors of pregnancy and delivery that could be related to the occurrence or prevent the occurrence of these diseases. In this way, the possible areas of correction and intervention could be identified.Key words: hemorrhoids, anal fissure, pregnancy, delivery, risk factors, quality of life