Uždaras izoliuotas ketvirto laipsnio kasos sužalojimas: klinikinis atvejis - Vaitoška, Tomas; Praleikienė, Lina; Stanaitis, Juozas; Lunevičius, Raimundas (Lietuvos chirurgija, 2008)
Tomas Vaitoška, Lina Praleikienė, Juozas Stanaitis, Raimundas LunevičiusVilniaus universiteto Gastroenterologijos, nefrourologijos ir chirurgijosklinikos Bendrosios chirurgijos centras, Vilniaus universitetinėgreitosios pagalbos ligoninė, Šiltnamių g. 29, LT-04130 VilniusEl paštas: tomasvaitoska@yahoo.comĮvadas / tikslasUždaras izoliuotas IV laipsnio kasos sužalojimas yra retas net specializuotose skubią pagalbą dėl ūminių ligų ir traumų teikiančiose ligoninėse. Straipsnio tikslas – aprašyti tokį kasos sužalojimą patyrusio ligonio chirurginio gydymo taktikos, kai atliekama pankreatojejunostomija, variantą.Klinikinis atvejisDėl viršutinės pilvo dalies potrauminio progresuojančio peritonito 33 metų stabilios hemodinamikos vyrui atlikta viršutinė vidurinė laparotomija. Operacijos metu nustatyta peripankreatinė hematoma ir jos priežastis – izoliuotas visiškas skersinis kasos plyšimas ties viršutinėmis pasaito kraujagyslėmis. Proksimalinis sužalotos kasos galas užsiūtas dviejų aukštų pavienėmis siūlėmis. Distalinė kasos dalis susiūta su tuščiąja žarna Roux-en-Y būdu, t. y. suformuota pankreatojejunostoma. Pilvo ertmė drenuota keturiais drenais. Pooperacinių komplikacijų nebuvo.IšvadaRoux-en-Y būdu atlikta pankreatojejunostomija yra veiksminga operacija gydant neseniai patirtą uždarą izoliuotą IV laipsnio kasos sužalojimą.Pagrindiniai žodžiai: uždara kasos trauma, pankreatojejunostomijaBlunt isolated grade IV injury of pancreas: a case reportTomas Vaitoška, Lina Praleikienė, Juozas Stanaitis, Raimundas LunevičiusVilnius University, General Surgery Center of Clinic of Gastroenterology,Nephrourology and Surgery, Vilnius University Emergency Hospital,Šiltnamių str. 29, LT-04130 Vilnius, LithuaniaE-mail: tomasvaitoska@yahoo.comBackground / objectiveA blunt isolated grade IV pancreatic injury is a rare type of trauma even for a specialized emergency care hospital. The purpose of the article is to describe the surgical treatment of pancreatic trauma of this type when Roux-en-Y pancreatojejunostomy had been performed.Case reportA male patient was hospitalized due to blunt abdominal trauma. The progress of peritonitis determined the surgical intervention. Laparotomy was performed, and grade IV traumatic laesion of the pancreas was confirmed. The proximal edge of the ruptured pancreas was sutured, and Roux-en-Y pancreatojejunostomy was performed for the distal segment of the pancreas. There were no postoperative complications.ConclusionRoux-en-Y pancreatojejunostomy is an efective operation in case of blunt isolated grade IV pancreatic injury.Keywords: blunt pancreatic trauma, pancreatojejunostomy