Nauja formalino aplikacijos gydant radiacinį hemoraginį proktitą metodika - Samalavičius, Narimantas Evaldas (Lietuvos chirurgija, 2008)
Narimantas Evaldas SamalavičiusVilniaus universiteto Onkologijos instituto Chirurgijos klinika, Santariškių g. 1, LT-08406 VilniusEl paštas: Narimantas.Samalavicius@loc.ltRadiacinis hemoraginis proktitas yra dėl spindulinio gydymo atsiradę tiesiosios žarnos pokyčiai, pasireiškiantys pogleivio fibroze ir obliteruojančiu endarteritu; išsivysčiusi talangiektazinė gleivinės neovaskuliarizacija lemia gleivinės trapumą ir polinkį kraujuoti. Esama įvairių radiacinio hemoraginio proktito gydymo metodikų. Pastaruoju metu efektyviausi literatūroje aprašomi metodai yra formalino aplikacija ir argono plazmos koaguliacija. Formalino aplikacija yra paprastas, pigus ir saugus gydymo būdas. Šiame straipsnyje pateikiamas naujas radiacinio hemoraginio proktito gydymo būdas – formalino aplikacijos.Pagrindiniai žodžiai: radiacinis proktitas, kraujavimas, formalino aplikacijaNew method of formalin application for the treatment of hemorrhagic radiation proctitisNarimantas Evaldas SamalavičiusVilnius University, Institute of Oncology, Clinic of Surgery,Santariškių str. 1, LT-08406 Vilnius, LithuaniaE-mail: Narimantas.Samalavicius@loc.ltRadiation-induced hemorrhagic proctitis is a complication of radiotherapy for pelvic malignancies, which is caused by submucosal fibrosis, and endarteritis obliterans gives rise to telangiectatic neovasculature which is fragile and prone to bleeding. A number of treatment strategies of hemorrhagic radiation proctitis have been described. According to latest studies, formalin application and argon plasma coagulation seem to be most effective. Formalin application is a simple, inexpensive and safe method of treatment. A novel way of formalin application is described for those suffering from radiation hemorrhagic proctitis.Keywords: radiation proctitis, hemorrhage, formalin application