Gerybinių stemplės anastomozės striktūrų gydymas - Stratilovas, Eugenijus; Sangaila, Egidijus (Lietuvos chirurgija, 2008)
Eugenijus Stratilovas,  Egidijus SangailaVilniaus universiteto Onkologijos instituto Bendrosios ir abdominalinės chirurgijosir onkologijos skyrius, Santariškių g. 1, LT-08660 VilniusEl paštas: eugenijus.stratilatovas@loc.ltĮvadasViena iš dažniausiai pasitaikančių vėlyvųjų komplikacijų po stemplės rezekcinio pobūdžio operacijų yra gerybinė anastomozės striktūra. Dėl striktūros išsivysčiusi disfagija ilgam pablogina ligonio gyvenimo kokybę. Pagrindiniai šios komplikacijos gydymo metodai išlieka dažnos endoskopijos, dilatacijos bužais sukėlus nejautrą. Autoriai siūlo taikyti gana paprastą šių striktūrų gydymo metodą – dilataciją Folley kateteriu.RezultataiŠiuo būdu gydyti keturi pacientai. Visi procedūrą pakėlė gerai, gydymo komplikacijų nebuvo. Po dviejų procedūrų rijimas tapo normalus, toliau procedūros tęstos ambulatoriškai, praėjus 3 mėn. rijimas išliko normalus.IšvadaAnastomozės striktūros dilatacija Folley kateteriu yra saugus, veiksmingas ir pigus metodas.Reikšminiai žodžiai: stemplės vėžys, anastomozės striktūra, dilatacijaThe treatment of the benign esophagus anastomosis stricturesEugenijus Stratilovas,  Egidijus SangailaVilnius University, Institute of Oncology, Department of Generaland Abdominal Surgery and Oncology, Santariškių str. 1, LT-08660 Vilnius, LithuaniaE-mail: eugenijus.stratilatovas@loc.ltBackgroundOne of the most frequent late complications after the resectable type of esophageal surgery is benign anastomosis stricture. The subsequent dysphagia worsens the patients’ quality of life for a long time. The main treatment modalities for this complication remain frequent endoscopy, dilatation using weighted bougies under anesthesia. Authors recommend use a simple mode of treatment – dilatation with the Folley catheter.ResultsFour patients underwent the treatment. All patients felt well, there were no treatment complications. Swallowing after two procedures became normal, the treatment was continued in outpatient clinic; after three months the swallowing was good.ConclusionsDilatation of a stricture with the Folley catheter is a safe and cost-effective method.Key words: esophageal cancer, anastomosis benign stenosis, dilatation