Virškinimo trakto stromos navikų diagnostika Valstybiniame patologijos centre 2003–2004 metais - Plečkaitis, Mindaugas; Mickys, Ugnius; Dasevičius, Darius (Lietuvos chirurgija, 2006)
Mindaugas Plečkaitis1, Ugnius Mickys2, Darius Dasevičius21 Vilniaus greitosios pagalbos universitetinė ligoninė,Šiltnamių g. 29 LT-04130, Vilnius2 Valstybinis patologijos centras,Baublio g. 5, LT-08406 VilniusEl. paštas: mindaugaspleckaitis@yahoo.com; ugnius.mickys@vpc.ltTikslasIšanalizuoti GIST atvejus, diagnozuotus Valstybiniame patologijos centre 2003–2004 m., apibendrinti histologinius šių navikų požymius, įvertinti histologinių požymių sąsajas su piktybinės biologinės elgsenos rizikos grupėmis.Medžiaga ir metodaiĮvertinti pacientų amžių, pasiskirstymą pagal lytį, navikų lokalizaciją, daugybiškumą, metastazes, recidyvus. Papildomai įvertinti histologinius naviko požymius: histologinį piešinį (mišrus, šeivinis, epitelioidinis), organoidinių struktūrų formavimą, ritmines naviko ląstelių branduolių lygiavimosi (palisading) struktūras, ląstelių perinuklearinę vakuolizaciją, naviko miksoidinę stromą, koaguliacinę nekrozę, įsiskverbimą į savąjį gleivinės dangalą (lamina propria), dydį, mitozių kiekį, imunoprofilį. Remiantis navikų dydžiu ir mitozių kiekiu 50-yje didelio padidinimo regos laukų (pagal C.D.M. Fletcher), GIST suskirstyti į piktybinės biologinės elgsenos rizikos grupes.RezultataiIštirta 50 GIST atvejų. Ligonių amžiaus vidurkis 64,38 ± 14,26 metų, mediana – 68 metai. Moterų buvo 36, vyrų – 14. Nustatytos 7 (14%) GIST metastazės. Dauginių GIST diagnozuoti 4 atvejai (8%). Šių navikų recidyvų per tirtą laikotarpį nebuvo. Maždaug pusė pavienių navikų rasta skrandyje (45,7%), rečiau – plonojoje žarnoje (15,2%), rečiausiai – storojoje žarnoje (4,3%). Mišrių ir šeivinių GIST kiekis beveik nesiskyrė (atitinkamai 46,2% ir 43,6%), rečiau pasitaikė epitelioidinių navikų (10,3%). GIST dydis svyravo nuo 0,5 cm iki 25 cm (vidurkis 6,4 ± 5,3 cm; mediana 4,9 cm). Dauguma mūsų imunotipuotų GIST buvo teigiami CD 117 ir CD34 žymenims, o pusė navikų – teigiami a-lygiųjų raumenų aktinui. Didesnė dalis į rizikos grupes mūsų suskirstytų pavienių navikų (41,7%) buvo didelės piktybinės biologinės elgsenos rizikos. Koaguliacinė nekrozė buvo 86,7%, o naviko plitimo į savąjį gleivinės dangalą požymiai – 60% didelės piktybiškumo rizikos pavienių GIST. Ki-67 proliferacinis aktyvumas >10% naviko ląstelių populiacijos buvo būdingas didelės rizikos GIST, o Ki-67 proliferacinis aktyvumas 10% naviko ląstelių populiacijos gali būti papildomi histologiniai kriterijai tikslesnei GIST prognozei nustatyti, nes yra būdingesni didelės rizikos GIST.Reikšminiai žodžiai: gastrointestininės stromos navikai, CD117, piktybinės biologinės elgsenos rizikaDiagnostics of gastrointestinal stromal tumors in the National Centre of Pathology 2003–2004Mindaugas Plečkaitis1, Ugnius Mickys2, Darius Dasevičius21 Vilnius University Emergency Hospital,Baublio str. 5, LT-08406 Vilnius, Lithuania2 National Center of Pathology,Akademijos str. 4, LT-08663 Vilnius, LithuaniaE-mails: mindaugaspleckaitis@yahoo.com, ugnius.mickys@vpc.ltObjectiveTo review GIST cases diagnosed in 2003–2004 at the Lithuanian State Centre of Pathology, to evaluate the histological findings and to correlate histological features with the risk of malignant biological behavior.Materials and methodsTo evaluate the patiens’ age and sex distribution, localization, ]metastases, GIST relapses and multiple tumors. Additionally, to estimate the histological features: histological pattern (spindle, epithelioid or mixed cell type), nesting, palisading, perinuclear vacuolization of tumor cells, myxoid stroma, foci of coagulative necrosis, mucosal invasion, size, mitotic rate, immunophenotype and risk of malignant biological behavior (according to C.D.M. Fletcher) of GIST.ResultsFifty GIST cases were analysed. The mean age of 36 females and 14 males was 64.38 ± 14.26 years, mediana 68 years. There were found 7 metastases (14%), 4 multiple GISTs (8%) and no one relapse case in our research. 45.7% of GISTs were localised in the stomatch, 15.2% in small intestine and 4.3% in large intestine. 46.2% of GISTs were of mixed type, 43.6% of spindle cell type and 10.3% of epithelioid type. The mean size of GISTs was 6.4 ± 5.3 cm, mediana 4.9 cm. Most of GISTs were positive to CD117 and to CD34, and one half of the tumors to a-actin. 41.7% of solitary GISTs showed a high risk of malignant biological behavior. Foci of coagulative necroses were found in 86.7% and mucosal invasion in 60% of solitary GISTs with a high risk of malignant biological behavior. Ki-67 proliferative activity >10% was characteristic of GISTs with a high risk of malignant biological behavior, whereas Ki-67 proliferative activity