Naujagimių įgimtų širdies ydų chirurgija: Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centro patirtis - Lebetkevičius, Virgilijus; Tarutis, Virgilijus; Sudikienė, Rita; Liekienė, Daina; Lankutis, Kęstutis; Nogienė, Giedrė; Žilinskas, Vidmantas Jonas; Sirvydis, Vytautas; Versockas, Kęstutis; Jurgelienė, Žydrė; Bliūdžiūtė, Asta (Lietuvos chirurgija, 2007)
Virgilijus Lebetkevičius1, Virgilijus Tarutis1, Rita Sudikienė1, Daina Liekienė1, Kęstutis Lankutis1, Giedrė Nogienė1, Vidmantas Jonas Žilinskas1, Vytautas Sirvydis1, Kęstutis Versockas2, Žydrė Jurgelienė2, Asta Bliūdžiūtė21 Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centras, Santariškių g. 2, LT-08661 Vilnius2 Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Anesteziologijos,intensyviosios terapijos ir skausmo gydymo centras, Santariškių g. 2, LT-08661 VilniusEl paštas: chirurgai@santa.ltTikslasApžvelgti Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centro naujagimių įgimtų širdies ydų chirurgijos rezultatus, juos įvertinti ir padaryti išvadas.MetodaiNuo 1964 iki 2006 metų Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centre atlikta 5066 įgimtų širdies ydų operacijos vaikams iki 18 metų. Naujagimių dalis – 307 operacijos (6,1%). Korekcijos naujagimiams atliktos naudojant dirbtinę kraujo apytaką (DKA) ir be jos.RezultataiĮgimtų širdies ydų operacijos suskirstytos į keturis etapus. 1974–1990 metai (1974 m. atlikta pirmoji širdies operacija naujagimiui). Tuo laikotarpiu mirštamumas buvo 100%. 1991–1995 metais – mirštamumas 71%, 1996–2000 metais – mirštamumas 68%, 2001–2006 metais – mirštamumas 38%, 2006 metais mirštamumas – 22%.IšvadosAnalizuojant naujagimių širdies chirurgijos rezultatus, pažymėtina, kad per pastaruosius metus mirštamumas sumažėjo iki priimtinų dydžių, kurie artėja prie kitų pasaulio širdies chirurgijos klinikų rezultatų. Gerėjant visam kompleksui tyrimo, gydymo, slaugymo priemonių visose grandyse (kardiologija, anesteziologija-reanimatologija, chirurgija), mirštamumą įmanoma sumažinti iki minimalaus.Pagrindiniai žodžiai: įgimtos širdies ydos, širdies chirurgija, naujagimiaiCorrective surgery of congenital heart defects: experience of Vilnius University Heart Surgery CentreVirgilijus Lebetkevičius1, Virgilijus Tarutis1, Rita Sudikienė1, Daina Liekienė1, Kęstutis Lankutis1, Giedrė Nogienė1, Vidmantas Jonas Žilinskas1, Vytautas Sirvydis1, Kęstutis Versockas2, Žydrė Jurgelienė2, Asta Bliūdžiūtė21 Vilnius University, Heart Surgery Centre, Santariškių str. 2, LT-08661 Vilnius2 Vilnius University Hospital „Santariškių klinikos“, Anaesthesiology Intensive Careand Pain Management Centre, Santariškių str. 2, LT-08661 VilniusE-mail: chirurgai@santa.ltObjectiveTo access the outcome and mortality trend in newborns undergoing corrective surgery for congenital heart defect.MethodsWe reviewed the hospital records on 307 neonates under 30 days of life, who had congenital heart defects operated on at the Heart Surgery Center of Vilnius University, Lithuania, in 1994 through 2006. Early and late mortality results were analyzed.ResultsFrom January 1974 to 2006, 307 neonates with congenital heart disease underwent surgical repair at Heart Surgery Clinic of Vilnius University. It came to 6.1% of all 5066 procedures of the congenital heart diseases performed. The number of neonate operations considerably increased in the later years, because a special department with proper technique was established. 144 neonates underwent surgery repair with cardiopulmonary bypass and 163 neonates were operated on without cardiopulmonary bypass. The mean age of the patients was 11.8 ± 0.28 days. There were 113 girls and 194 boys.ConclusionsMortality from 71% in 1991–1995 dropped to 38% in 2001–2006 and 22% in 2006.Key words: congenital heart diseases, cardiosurgery, neonates