Vaikų smurtinių traumų ypatumai - Labanauskienė, Jolanta; Bernotas, Haroldas; Siaurusaitis, Benjaminas (Lietuvos chirurgija, 2007)
Jolanta Labanauskienė1, Haroldas Bernotas1, Benjaminas Siaurusaitis21 Vilniaus universiteto Vaikų ligoninė, Santariškių g. 7, LT-08406 Vilnius2 Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Vaikų ligų klinika, Santariškių g. 7, LT-08406 VilniusEl paštas: j.labanauskiene@yahoo.comĮvadas / tikslasVaikų smurtinės traumos aktualios visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. Šių traumų klinikiniai požymiai nėra specifiniai, todėl nesant tikslių anamnezės duomenų šių traumų diagnostika nėra lengva. Šio tyrimo tikslas – nustatyti vaikų smurtinių traumų ypatumus, lyginant jas su atsitiktinėmis traumomis.MetodaiRetrospektyviai analizuota vaikų, gydytų Vilniaus universiteto vaikų ligoninėje 2001-2005 metais, medicininiai dokumentai. Tirta po 200 ligonių, gydytų dėl smurtinių ir atsitiktinių traumų stacionare ir po 100 ligonių, gydytų ambulatoriškai. Analizuotos traumų priežastys, padariniai ir sunkumas.RezultataiVaikų smurtinių ir atsitiktinių traumų priežastys buvo skirtingos. Smurtinėms traumoms buvo būdingi galvos smegenų sužeidimai (55,5%), nosies kaulų, delnakaulių lūžiai, durtinės bei šautinės žaizdos, dauginiai kūno sumušimai. Jos buvo sunkesnės nei atsitiktinės traumos. Šioms buvo būdingi įvairių kūno vietų sumušimai, žaizdos, nudegimai, pavienių kaulų lūžiai.IšvadosVaikų smurtinių ir atsitiktinių traumų priežastys, sužeidimai ir sunkumas buvo skirtingi. Smurtinės traumos buvo daug sunkesnės pagal klinikinius kriterijus ir pediatrinę traumų skalę.Pagrindiniai žodžiai: vaikų smurtinės ir atsitiktinės traumos, ypatumaiSpecific features of the child abuseJolanta Labanauskienė1, Haroldas Bernotas1, Benjaminas Siaurusaitis21 Vilnius University Childrens Hospital, Santariškių str. 7, LT-08406 Vilnius, Lithuania2 Clinic of Childrens Diseases of Vilnius University Medical Faculty,Santariškių str. 7, LT-08406 Vilnius, LithuaniaE-mail: j.labanauskiene@yahoo.comBackground / objectiveChild abuse trauma is a concerning issue worldwide, also in Lithuania. Clinical signs of such traumas are not specific, therefore, in lack of definite anamnestic data, the diagnostics of child abuse traumas is complicated. The purpose of this research is to determine the features of child abuse traumas by comparing them to accidental traumas.MethodsA retrospective study of medical documents was carried out with regard to the children treated at Vilnius University Children’s Hospital in 2001–2005. The study included two groups. Each group included 200 in-patients and 100 out-patients with abuse and accidental traumas. The causes, consequences and severity of traumas were analyzed.ResultsCauses of child abuse traumas differed from those of accidental traumas. Child abuse traumas typically included cerebral affection (55.5% ), broken nasal and metacarpus bones, punctured and gunshot wounds and multiple body bruises. These traumas were more severe than accidental traumas which typically included bruises of different body parts, wounds, burns and single broken bones.ConclusionsThe causes, consequences and severity of child abuse traumas were different from those of accidental traumas. With regard to clinical criteria and according to the Pediatric Trauma Scale, abuse traumas were much more severe than accidental traumas.Key words: child abuse and accidental injuries, specific features