Viršutinių šlapimo takų akmenligės endourologinio gydymo techniniai sunkumai, nesėkmės ir komplikacijos (dešimties metų patirtis) - Gaižauskas, Sergejus; Gaižauskas, Andrius; Šukys, Deimantas; Jankovski, Robert (Lietuvos chirurgija, 2005)
Sergejus Gaižauskas, Andrius Gaižauskas, Deimantas Šukys, Robert JankovskiVilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninėsBendrosios chirurgijos centras,Šiltnamių g. 29, LT-04130 VilniusEl paštas: gsergejus@hotmail.comOperacinis šlapimo takų akmenligės gydymas, taip pat ir endourologinis, susijęs su komplikacijų pavojumi. Literatūros duomenimis, komplikacijos endourologinių operacijų metu ir pooperaciniu laikotarpiu pasitaiko 4%, 8,3%, 18,8%, 26% ligonių. Pabrėžiama ryški koreliacija tarp komplikacijų skaičiaus mažėjimo ir operatoriaus patirties, tarp komplikacijų skaičiaus didėjimo ir akmenų sudėties bei dydžio. Dažniausiai pasitaikančios komplikacijos, techniniai sunkumai atliekant endourologines operacijas yra šie: intensyvus kraujavimas, kolektorinės sistemos perforacija, ekstravazacija, nesugebėjimas tinkamai suformuoti nefrostominio kanalo, šlapimtakių trauminiai pažeidimai. Straipsnyje pristatoma dešimties metų endourologinių operacijų patirtis, komplikacijų analizė. 780 ligonių buvo atliktos 827 perkutaninės nefrolitotripsijos ir 332 ligoniams – ureteroskopijos ir šlapimtakių akmenų šalinimas. Komplikacijų buvo10% pacientų. Dauguma jų buvo pirmaisiais darbo metais, endourologinių operacijų įvaldymo laikotarpiu. Šiuo metu, įgijus daugiau patirties, endourologinės operacijos gali būti atliekamos saugiai ir patikimai, rezultatai gaunami geri.Reikšminiai žodžiai: viršutinių šlapimo takų akmenligė, endourologinės operacijosFailures, technical difficulties and complications in the treatment of the upper urinary tract stones (10 years of experience)Sergejus Gaižauskas, Andrius Gaižauskas, Deimantas Šukys, Robert JankovskiVilnius University Emergency Hospital,General Surgery Center,Šiltnamių str. 28, LT-04130 Vilnius, LithuaniaE-mail: gsergejus@hotmail.comEndourologic manipulations are invasive procedures and like all surgical operations can be followed by the danger of complications. According to the results of various authors, PCNL complications take place in 4%, 8.3%, 18.8%, 26%. A prominent correlation is emphasized between the decrease of the number of complications and the experience of the surgeon, as well as between the increase of the number of complications and stone particularity. The most frequent complications and reasons for an abortion of the procedure are the following: massive bleeding, fever, extravasation, ureter obstruction. We present our experience in performing endourologic operations during the last 10 years. 780 patients were operated on percutaneously (827 operations) and 332 ureteroscopies were performed because of the upper urinary tract stones. Complications occurred in about 10% of operated on patients, mostly in the beginning of our work. Now, with growing experience, the operations can be performed safely, with low morbidity and good outcomes.Keywords: upper urinary trect stones, endourologic operations